Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ο κ. Τσίπρας πήγε τη χώρα στα πρόθυρα του πιστωτικού γεγονότος.

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Νότη Παπαδόπουλο
Η διάσταση που πήρε το θέμα ( Velculescu, Thomsen, Κυβέρνηση )
σίγουρα δεν ωφελεί τη χώρα μας, σίγουρα δεν ωφελεί τους Έλληνες πολίτες
, την οικονομία, το κλίμα, το οποίο υπάρχει, το οποίο είναι ένα κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας.
Δε νομίζω ότι υπάρχει στη συνομιλία αυτή τίποτα που δεν το ξέρουμε, τίποτα που δεν το ξέρει η Κυβέρνηση, τίποτα που δε θα έπρεπε να το έχει καταλάβει προ πολλού η Κυβέρνηση.
Εμένα μου λένε ότι κακώς συγκρούστηκα με την Τρόικα στα τέλη Αυγούστου 2011, γιατί δεν
είχαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα κι έπρεπε να πάμε σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα και η βάση της σύγκρουσης αυτής ήταν πάντα το να μην παίρνουμε μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά, χωρίς να έχουμε στόχο εξόδου από το Μνημόνιο. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια να το πετύχουμε αυτό, το είχαμε πετύχει το Δεκέμβριο του 2014 και τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, έχουμε πάει σε τρισχειρότερη θέση και εκθέτουμε και τη χώρα σε μία διεθνή συζήτηση, περί του αν είμαστε μία ασφαλής χώρα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ή μία χώρα στην οποία ο καθένας μπορεί να κάνει υποκλοπές τηλεφωνικές και να τα δημοσιεύουν αυτά μετά τα Wikileaks.
Εάν η Κυβέρνηση θεωρούσε ότι υπάρχει ένα ντοκουμέντο, έστω στα Wikileaks, το οποίο επιτρέπει να θέσει με σκληρούς όρους κάποια θέματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό έπρεπε να γίνει με τρόπο επίσημο, θεσμικό και όχι με δημόσιες ανακοινώσεις, διότι μετά έδωσε την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός στην κ. Lagarde να του απαντήσει με πάρα πολύ αυστηρό και επικριτικό τόνο και να του θέσει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο.
Αυτή η συζήτηση λέει ότι το ΔΝΤ θέλει επέμβαση στο χρέος, όσο γίνεται πιο γενναία.  Αυτό είναι κάτι, το οποίο το λέμε όλοι, αλλά επίσης εξηγούμε στον ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια ότι η επέμβαση στο χρέος έγινε με πολύ γενναίο τρόπο το 2012 και τώρα θα μπει το συμπλήρωμα, που από τότε μας είχαν υποσχεθεί και που θα το παίρναμε προ πολλού αν δεν είχαμε μπει στην περιπέτεια του τρίτου Μνημονίου.  Αλλά πάντως πρέπει να γίνει συμπληρωματική επέμβαση σύμφωνα με όσα είχαμε συμφωνήσει το 2012 και ανελήφθησαν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015.  Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερο σημείο, λένε ότι θα ήθελαν να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 και μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ ει δυνατόν και στο 1,5%.  Αυτό είναι πολύ καλό για τη χώρα εάν μπορεί να επιτευχθεί, διότι θα παίρνουμε λιγότερα μέτρα δημοσιονομικά, θα έχουμε μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευχέρεια.  Όμως αυτό το λέμε εμείς χρόνια και είναι ένας ενιαίος εθνικός στόχος που θα έπρεπε να τον έχουμε παλέψει.  Εξηγεί τώρα το ΔΝΤ και λέει ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκπληρωθούν κάποιοι όροι.  Ποιοι όροι;  Το χρέος το είπαμε, το δεύτερο που πρέπει να εκπληρωθεί –κι αυτό είναι το επόμενο σημείο– είναι ότι πρέπει να πάρουμε ένα πακέτο μέτρων μέχρι το 2018, που να είναι ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,5 δις.  Δεν έχετε γράψει στις εφημερίδες σας και δεν έχετε σχολιάσει ότι μας ζητούν μέτρα 5,5 δις Ευρώ, φορολογικά και άλλα μέτρα; Αυτό λοιπόν είναι το τρίτο σημείο.
 Το τέταρτο σημείο είναι ότι υπάρχει πάντα σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών οργάνων για το ποιο είναι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015, του 2014, του 2016.  Λένε αυτοί, εμείς το βλέπουμε στο -0,5%, η Commission μπορεί να το δει στο 0% ή στο +0,5%.  Εμείς ας δώσουμε μία σοβαρή δική μας απάντηση από το ΚΕΠΕ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από την Τράπεζα της Ελλάδος, τί εκτιμούμε για τον προϋπολογισμό του 2016 σε σχέση με το πρωτογενές αποτέλεσμα, διότι η χώρα είχε από το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα και με το ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γύρισε ξανά σε πρωτογενές έλλειμμα.  Αυτό είναι το τέταρτο σημείο.
Το πέμπτο σημείο είναι ότι λέει το ΔΝΤ, θα λέμε χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ελλάδας λόγω προσφυγικού.  Μα αυτό δεν το έχει ζητήσει η Κυβέρνηση;  Παρότι κατ’ επανάληψη είπα, μη συνδέετε το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση και το χρέος, γιατί θα βγούμε χαμένοι τελικά και σε αξιολόγηση και σε χρέος και σε προσφυγικό, εγώ δεν έχω δει να κερδίζουμε κάτι ούτε στο προσφυγικό ούτε στην αξιολόγηση.
Το έκτο σημείο, λένε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα και η προοπτική του Brexit θα θέσει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για το ελληνικό θέμα, είναι προφανές αυτό, δε χρειάζεται νομίζω να δικαιολογήσει κανείς τίποτα.
Το έβδομο σημείο, ότι η ελληνική πλευρά, λέει, αναγκάστηκε να υποχωρήσει –προφανώς εννοούν τον Ιούλιο– όταν βρέθηκε προ του κινδύνου χρεοκοπίας.  Εδώ υπάρχει πράγματι, συμφωνώ, ένας υπαινιγμός ότι οι Έλληνες φέρνουν μεγάλη πίεση, πρέπει να είναι στα πρόθυρα πιστωτικού γεγονότος.  Όμως, ποιος μας πήγε στα πρόθυρα του πιστωτικού γεγονότος;  Ο κ. Τσίπρας μας πήγε στα πρόθυρα του πιστωτικού γεγονότος, γιατί η μέθοδος είναι να τρώμε το χρόνο, να κολλάμε τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και μετά να υποχωρούμε κατά κράτος λέγοντας στους πολίτες, κοιτάξτε, αγωνιστήκαμε, αλλά τί να κάνουμε, οι διεθνείς συσχετισμοί είναι αρνητικοί, εμείς όμως το παλέψαμε.  Το πάλεψε το παλικάρι αλλά έχασε, βλάπτοντας βαθιά τη χώρα, ενώ οι άλλοι, εμείς οι κακοί, οι γερμανόδουλοι, δεν το παλεύαμε, το παλεύουν αυτοί.  Εμείς το παλεύαμε με αποτέλεσμα, αυτοί το παλεύουν χωρίς αποτέλεσμα, με βλάβη της χώρας και έχουν το θράσος να εμφανίζονται και να λένε ότι αυτή είναι μέθοδος διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι θα ήταν τραγικό να καθυστερήσουμε και να φθάσουμε στον Ιούλιο.  Το έχει πει αυτό. 
Άρα, λοιπόν, το ξέρουν πολύ καλά και το έχουν πει.  Τί περιμένουν, την υποκλοπή;
Ποιος επέμενε να μπει το ΔΝΤ στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη;
Η Ελλάδα;  Όχι.  Η Γερμανική Κυβέρνηση.  Γιατί επέμενε η Γερμανική Κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις οι οποίες ακολουθούν τη γερμανική αντίληψη;  Γιατί υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Γιατί υπάρχει αυτό;  Γιατί κατηγορούν την Επιτροπή ότι δεν προέβλεψε την κρίση και δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για την ανάσχεσή της.  Άρα, σου λέει, τώρα έχουμε ανάγκη από την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και αυτό που ειπώθηκε από πολύ υψηλά χείλη, ο κ. Παυλόπουλος το είπε ότι δεν έχει ανάγκη το ESM από την τεχνογνωσία του ΔΝΤ.  Μα στους κανονισμούς του ESM, καλώς ή κακώς, προβλέπεται ρητά με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ότι το ΔΝΤ μετέχει ούτως ή άλλως.  Εάν δεν μετέχει ως δανειστής, μετέχει ως εμπειρογνώμων.  Άρα, όταν έχεις πρόγραμμα με το ESM, αναγκαστικά έχεις να κάνεις και με το ΔΝΤ ανεξαρτήτως αν έχεις πρόγραμμα και με το ΔΝΤ.  Να σας πω και κάτι;  Το ΔΝΤ ποιος το ζήτησε να έρθει και να μπει στο τρίτο πρόγραμμα;  Η Κυβέρνηση με επιστολή του κ. Τσακαλώτου.
Αν αύριο η κ. Lagarde δώσει εντολή να ζητηθεί προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη, τί θα γίνει;  Δεν πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση αυτή; 
Όταν σου λέει η Lagarde στην επιστολή ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση για συμφωνία, η οποία να μπορεί να εισαχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και ότι σε προτρέπω να είσαι ταχύς, διότι πρέπει να μειώσεις τους δημοσιονομικούς σου στόχους, άρα πρέπει να υπάρξει η επέμβαση στο χρέος, η οποία επέμβαση στο χρέος είναι επιβεβαιωμένη, έτσι;  Μιλάμε για παράταση της περιόδου χάριτος, σταθεροποίηση των κυμαινομένων επιτοκίων και μία συνολική επιμήκυνση της εξόφλησης.  Αυτό σε παρούσα αξία, θα είναι σημαντική μείωση, αλλά πάντως συμπλήρωμα της μεγάλης, θα έλεγα της τεράστιας μείωσης, η οποία έγινε το 2012.  Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε αυτό πάντα, αλλά τί έλεγαν οι φίλοι μας της Κυβέρνησης έως πριν από λίγους μήνες;  Θα πάμε σε μονομερή ενέργεια, θα κουρέψουμε μόνοι μας, θα κάνουμε διεθνή διάσκεψη για το χρέος, επιτροπή αλήθειας για το χρέος και διάφορα φούμαρα, με τα οποία έχουν δηλητηριάσει όχι μόνο τη συνείδηση, αλλά και τον τρόπο σκέψης ενός μεγάλου ποσοστού του ελληνικού λαού.
Εδώ δεν έχουμε ησυχάσει, κάθε ημέρα υπάρχει μία νέα απειλή, μία νέα απειλή για φόρους, μία νέα απειλή για περιορισμό των συντάξεων.  Έχουμε μπει ξανά σε ένα κλίμα 2010, εν έτει 2016, μεγάλο κατόρθωμα δηλαδή της Κυβέρνησης της αντιμνημονιακής, της προοδευτικής, της ετερόκλητης, της ακροδεξιοαριστερής.
 http://evenizelos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...