Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Γιατί πάνε όλοι στο Βερολίνο;

Μπαράζ επισκέψεων ελληνικού ενδιαφέροντος θα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στο Βερολίνο, καθώς οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν την παρουσία κορυφαίων παραγόντων του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο κέντρο των εξελίξεων του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
Πιο συγκεκριμένα, ποδαρικό θα κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αυτό το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Ιανουαρίου. Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει κλεισμένο ραντεβού με την ομόλογό του Αντρέα Νάλες, αλλά αντίθετα θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις της Die Linke και θα έχει συναντήσεις τόσο με παράγοντες του κόμματος όσο και με κορυφαίους εκπροσώπους γερμανικών
συνδικάτων. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το RP, ο κ. Κατρούγκαλος είχε ταξιδέψει και πάλι στο Βερολίνο εντός του Δεκεμβρίου, όπου και πάλι είχε επαφές αποκλειστικά και μόνο με εκπροσώπους του κόμματος της Αριστεράς και στη συνέχεια είναι αρκετά πιθανό να αναλώθηκε σε…χριστουγεννιάτικες βόλτες, μιας και εκείνες τις μέρες το χριστουγεννιάτικο πνεύμα απουσίαζε από την ηλιόλουστη Αθήνα.
Τον κ. Κατρούγκαλο θα διαδεχθεί την Τετάρτη, 13/1, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος θα κλείσει με την επίσκεψη στο Βερολίνο ένα σερί επισκέψεων σε γερμανικές πρωτεύσουες, ενώ πριν συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μιλήσει και με τους πιο σκληρούς, τον Φινλανδό Αλεξάντερ Στουμπ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είναι σαφές πως το πλαίσιο των συζητήσεων του κ. Τσακαλώτου με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα αιχμής, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα βρεθεί σύντομα και στο μικροσκόπιο των θεσμών, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο σύντομα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη δομή, το κλείσιμο της αξιολόγησης, την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τη συζήτηση για το χρέος. Όπως πληροφορείται το RP από έγκυρους γερμανικούς κύκλους, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει ένα «πασάλειμμα» ως προς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά αντίθετα δουλειά σε βαθος, καθώς η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα εξασφαλίζει και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την εμπλοκή του ΔΝΤ, κάτι που η Γερμανία θέτει ως προαπαιτούμενο. Συν τοις άλλοις, ακόμα και αν η αξιολόγηση με κάποιον τρόπο κλείσει έως το τέλος Μαρτίου, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο αμέσως μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, έστω και αν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ήδη αποκρυσταλλώνεται η φόρμουλα της οριστικής λύσης.
Τέλος, βαρύνουσας σημασίας επίσκεψη θα κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του RP, ο κ. Παυλόπουλος θα βρεθεί στο Βερολίνο στις 18 και 19 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Γιοαχιμ Γκάουκ. Στο διάστημα της παραμονής του, ο κ. Παυλόπουλος θα δει τον κ. Γκάουκ, την κ. Μέρκελ, άλλους σημαντικούς Γερμανούς παράγοντες και στις 19, το απόγευμα, θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη αυτή έχει αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ήταν να γίνει στις 5/7, πλην όμως τότε προέκυψε το δημοψήφισμα, ενώ είχε σχεδόν φιξαριστεί για τις 26/27 Νοεμβρίου, δεν πραγματοποιήθηκε όμως λόγω προβλημάτων στο πρόβλημα της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Φυσικά, στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στις 9/2, στις 20:30 (τοπική ώρα), από την Volksbühne του Βερολίνου, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του πανευρωπαϊκού του κινήματος για τη δημοκρατία. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, την οποία θα φωτίσουμε περισσότερο, όταν θα έρθει η ώρα.
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανδρουλάκης: «Η επιλογή στο πρόσωπό μου την Κυριακή είναι επιλογή συνέχειας και χρήσιμων αλλαγών» – Τι είπε για την ακύρωση του debate

«Είμαι χαρούμενος γιατί η παράταξή μας έδειξε πολιτικό πολιτισμό, σοβαρότητα, ήθος, ενότητα και νομίζω αυτό πιστώνεται σε όλους τους υποψηφί...