Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Θετικά μηνύματα για τη διαπραγμάτευση, αρνητικά για το χρέος από την πλευρά Ντάισελμπλουμ

Η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου αποτελεί – σύμφωνα με τις ενδείξεις – το επικρατέστερο σενάριο τονίζουν στον εφημερίδα Ναυτεμπορική πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του επικεφαλής στο Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Χαρακτηρίζουν άμεσης εφαρμογής τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, δύσκολο ζήτημα τις μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία και «αγκάθι» άγνωστης κατάληξης το αγροτικό. Οι ίδιες πήγες εμφανίζονται πάντως ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των
συμφωνηθέντων, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο που θα μπούμε στον «πυρήνα της εφαρμογής των μέτρων».
Αναγνωρίζουν ότι η πολιτική ισχύς και η κοινωνική απήχηση του Αλέξη Τσίπρα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα εποικοδομητικές για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, συμπληρώνουν όμως ότι ο ίδιος δεν έχει πείσει για τη βούληση εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει ιδεολογικά ζητήματα απέναντι σε τεχνοκρατικά ζητήματα».
Οι άνθρωποι που πρόσκεινται στον επικεφαλής του Eurogroup δηλώνουν παράλληλα στη «Ναυτεμπορική» ότι τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια το ελληνικό χρέος δεν συνιστά πρόβλημα, ουσιαστικά αποθαρρύνοντας την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά την προοπτική μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους σχετικά άμεσα.
«Αφού η ελληνική κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής, τότε θα ρυθμιστεί και το χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος προσκείμενος στο Eurogroup.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...