Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τώρα που ο κ. Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα, σταμάτησε το πήγαινε έλα, πρέπει οι εταίροι να ανταποκριθούν

Μ. Σαράφογλου: Καλώς ήρθατε κύριε πρώην πρόεδρε του κόμματος. Κύριε Βενιζέλο εδώ ακούγαμε για νέα σενάρια περί 5ετούς grexit που επαναφέρει ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θυμόμαστε τα όσα και εσείς έχετε διηγηθεί κατά καιρούς για το τετ α τετ που είχατε με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και αυτά που σας είχε πει στην Πολωνία το 2011, ότι είχε μετρημένο πλάνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτή η συζήτηση ήταν μια πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Θα μου επιτρέψετε να πω για το μέλλον της ευρωζώνης. Αλλά τότε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν τελείως διαφορετική. Δεν είχαμε εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν είχαμε κάνει τις τόσο μεγάλες θυσίες, δεν είχαμε πετύχει τα
δημοσιονομικά και μακροοικονομικά αποτελέσματα που είχαμε έως τις εκλογές. Έως τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Σας θυμίζω ότι ξεκινήσαμε με ελλείμματα τα οποία έφταναν το 15,7% του ΑΕΠ. Τα 37 δισεκατομμύρια. Το πρωτογενές μας έλλειμμα έφτανε το 12% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα  25 δισεκατομμύρια. Τώρα έχει φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα μικρό, 0,4% το οποίο όμως ως διαρθρωτικό πλεόνασμα, δηλαδή αν λάβει κανείς υπόψη του και την ύφεση και τα εφάπαξ μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Δηλαδή ξεπερνούσε το 1,5%. Εάν λοιπόν όλα είχαν κινηθεί γρήγορα, εάν δεν είχαμε το χαμένο πεντάμηνο, εάν δεν είχαμε όλη αυτή την αμηχανία, τη σκοπιμότητα, τα λάθη, το πήγαινε – έλα, δεν θα τολμούσε κανείς να θέσει ξανά στο τραπέζι τέτοιες ιδέες.
Μ. Σαράφογλου: Δηλαδή πιστεύετε ότι είναι στο τραπέζι;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω εάν πράγματι είναι το τραπέζι. Πιστεύω ότι δεν είναι. Αλλά σε μια συζήτηση θα μπορούσε κανείς να πει ως επιχείρημα, ή ως επιχείρημα εξ αντιδιαστολής πιο συγκεκριμένα, ότι κοιτάξτε, εάν είναι να δίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι ένα πολύ μεγάλο δάνειο στην Ελλάδα, αν τώρα συζητάμε για ένα δάνειο που θα ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια, δηλαδή όσο ήταν το πρώτο μνημόνιο του 2010 από ευρωπαϊκής πλευράς γιατί το ευρωπαϊκό δάνειο του Μαΐου του 2010 ήταν 80 δισεκατομμύρια. Άλλα 30 ήταν από το ΔΝΤ.  Θα σου πει ο άλλος, «μήπως να εξετάζαμε το σενάριο» για να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ποιο είναι το επίπεδο του προβλήματος. Δεν έπρεπε να φτάσουμε στη θέση αυτή. Τώρα που φτάσαμε στη θέση αυτή, δεν θα καταλογίσω τις ευθύνες σήμερα, θέλω να είμαι συναινετικός και υποστηρικτικός, πρέπει να κλείσει η συμφωνία.
Και η αλήθεια είναι ότι τώρα που ο κ. Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα, δηλαδή σταμάτησε το πήγαινε έλα και ισορρόπησε σε μια θέση εθνικής ευθύνης, τώρα που αρχίζει να πληρώνει κόστος κομματικό και κόστος πολιτικό σε λίγο, πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να ανταποκριθούν. Δεν είναι δυνατόν να …
Μ. Σαράφογλου: Είστε αισιόδοξος;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αισιόδοξος δεν είμαι και τα πράγματα είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολα, αλλά έχω απευθυνθεί και σε αυτούς χωρίς να μου έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά είναι εθνικό μου καθήκον, να πω ότι δεν μπορείτε να προβάλετε νέες αξιώσεις. Πρέπει να κλείσει η συμφωνία και σε τελευταία ανάλυση πρέπει να κλείσει η εφαρμογή, να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα. Ας δούμε τα αποτελέσματα μετά από έξι μήνες, ας δούμε τα αποτελέσματα μετά από ένα χρόνο.
Δεν είναι δυνατόν τώρα εμπροσθοβαρώς και εκ των προτέρων να φέρνουμε πιο πολλά δημοσιονομικού  χαρακτήρα μέτρα. Άλλωστε πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι αλλαγές που επιτρέπουν στην οικονομία να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και παραγωγικά. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αποκατάσταση του ελλείμματος αξιοπιστίας.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το κλίμα, η αισιοδοξία, η εμπιστοσύνη όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η συναλλακτική.
Ι. Χασαπόπουλος: Επειδή εσείς το έχετε ζήσει δυο και τρεις φορές αυτό, πέρα από την κινδυνολογία που λέτε ότι τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και τουλάχιστον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικροκομματικούς λόγους. Συμφωνία θα κλείσει; Μπορούμε να το πούμε αυτό στον κόσμο; Θα ζητήσουν περισσότερα μέτρα; Ποια είναι η τακτική τους;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω και ούτε μπορώ να διαβεβαιώσω για κάτι.
Ι. Χασαπόπουλος: Η τακτική τους ποια είναι;
Ευ. Βενιζέλος: Η τακτική τους είναι να έχουν μπροστά τους μια ανάλυση η οποία τους διαβεβαιώνει ότι οι αριθμοί έχουν μια λογική. Βεβαίως  όπως αντιλαμβάνεστε, η λογική των αριθμών είναι πολλές φορές εχθρική προς τη λογική των ανθρώπων και επίσης και προς τη λογική της πραγματικής οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν επιδείξει μεγάλη διορατικότητα στα θέματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν  μια κρίση, όπως η ελληνική, ούτε μια κρίση μεγάλη της ευρωζώνης, όπως αυτή που ξεκίνησε το 2008. Κινούνται μυωπικά. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα σε 18, 19 μαζί με την Ελλάδα διαφορετικές χώρες με διαφορετικά πολιτικά σκηνικά, διαφορετικές κοινωνίες, διαφορετικά Κοινοβούλια.
Ι. Χασαπόπουλος: Σωστό είναι αυτό. Όταν του λένε του κ. Τσίπρα, δεν σου έχουμε εμπιστοσύνη, πώς θα εφαρμοστούν αυτά, τι εννοούν; Εννοούν ότι θα γίνει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ας πούμε;
Μ. Σαράφογλου: Πριν απαντήσετε επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε πρέπει να πάμε στο Στρατή Αγγελή, επειδή οι εξελίξεις τρέχουν.
Ευ. Βενιζέλος: Μια κουβέντα μόνο. Διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά αυτό είναι η τυπική έκφραση. Ουσιαστικά διαπραγματεύονται με την Ελληνική Δημοκρατία, με την εκάστοτε κυβέρνησή της. Πρέπει να ξέρουν ότι πίσω από τη σημερινή κυβέρνηση, με τα προβλήματά της, τα οποία εγώ ευχαρίστως θα ανέλυα, υπάρχει η Ελλάδα ως τόπος, η Ελλάδα ως χώρα. Υπάρχουν οι Έλληνες ως λαός, ως έθνος. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Μ. Σαράφογλου: Πάμε στο Στρατή Αγγελή, καθώς Στρατή απ’ ό,τι φαίνεται αποφασίζουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Ελλάδας και όχι από αυτό το Eurogroup;
Σ. Αγγελής: Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό De Spiegel στην ιστοσελίδα του βλέπουμε ότι αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι υπουργοί Οικονομικών, το Eurogroup δηλαδή, θα αφήσουν στους ηγέτες, στο Συμβούλιο δηλαδή, τη λήψη της τελικής απόφασης.
Μ. Σαράφογλου: Κύριε Πρόεδρε τι σημαίνει αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν το θεωρώ καλό αυτό.
Μ. Σαράφογλου: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί έχουμε ένα δυσμενές κλίμα.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι και επανάληψη ενός κακού σεναρίου. Θα έλεγα της προηγούμενης Τρίτης, της εκτάκτου Συνόδου Κορυφής, διότι εάν το θέμα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 28 κρατών μελών, τότε θα έχουμε μια κρίση. Μια αδυναμία λήψης απόφασης στο επίπεδο της ευρωζώνης. Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Eurogroup θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και ότι και η Σύνοδος των 18, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, των 19 με την Ελλάδα δεν θα πάρει την απόφαση, ώστε να μην χρειαστεί να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα το πρόβλημα που λέγεται ελληνική περίπτωση.
Μ. Σαράφογλου: Μπορεί να αποτραπεί όμως αυτό το δυσμενές κλίμα; Γιατί είπατε και πριν ότι δεν πρέπει να ζητούν τώρα άλλα μέτρα.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Δεν πρέπει να ζητούν άλλα μέτρα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά είναι καλά, είναι θετικά, ή θα έπρεπε να έχουμε φτάσει εδώ, αλλά εδώ που φτάσαμε τώρα, αφής στιγμής η κυβέρνηση και τελικώς η Βουλή συμφωνεί να γίνουν αποδεκτά αυτά τα μέτρα, τα προσυπογράφει, άρα έχει την πολιτική τους κυριότητα, πρέπει να γίνει μια χειρονομία από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων εταίρων για να απεμπλακεί η υπόθεση αυτή.
Τώρα να σας πω κάτι, όμως το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για λόγους ιστορικούς. Εμείς στηρίζουμε και στηρίζουμε ανυπόκριτα και συνεχώς στηρίζουμε και συνεχώς παίρνουμε το βάρος. Τώρα κάποιοι άλλοι αντιλαμβάνονται τι είχε συμβεί και πόσο πολύ μας αδίκησαν στην κριτική τους, αλλά και πόσο πολύ αδίκησαν τη νοημοσύνη και την καλοπιστία του ελληνικού λαού λέγοντάς του μύθους, σενάρια, συνωμοσιολογίες, δηλητηριάζοντας την ψυχή και το μυαλό του. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτά ας τα κρίνει η ιστορία.
Υπάρχει ένα πρακτικό ερώτημα. Εμείς αν προχωρούσαμε χωρίς διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας Προέδρου της Δημοκρατίας, ή εάν ο κ. Τσίπρας προχωρούσε πάνω στα δικά μας αχνάρια, στο δικό μας πλαίσιο, χωρίς να χάσουμε τους πέντε μήνες και χωρίς να γίνει το δημοψήφισμα, η αναταραχή. Θα πηγαίναμε σε μια λύση με μικρότερο πακέτο μέτρων χωρίς τόσο μεγάλο δάνειο; Χωρίς μνημόνιο τρία; Με τη λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή; Πώς φτάσαμε από το Mail Χαρδούβελη του ενός δισεκατομμυρίου, σας λέω εγώ mail Χαρδούβελη επί τρία, ας πούμε 3 δισεκατομμύρια, στα 13 και βλέπουμε και σε ανάγκη για μνημόνιο τρία μακροχρόνιο.
Μ. Σαράφογλου: Ναι αλλά τώρα είπατε ότι δεν πρέπει να το δούμε αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Έχει σημασία να το ξέρουμε όμως. Όταν χάνεις τη στιγμή, όταν γίνεται μια ζημιά και γίνεται στιγμιαία, η επίπτωση είναι μακροχρόνια. Δηλαδή θέλεις πολλών ετών κόπο για να μαζέψεις την καρδάρα με το γάλα και αρκεί μια στιγμή για να τη χύσεις.
Εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε βγει με μικρό πακέτο μέτρων μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στις αγορές. Άρα να έχουμε γίνει φυσιολογική χώρα στις αγορές, θα παίρναμε και το υπολειπόμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ, γιατί απομένουν 16 δισεκατομμύρια να πάρουμε από εκεί και απομένανε περίπου άλλα 5 (από την ΕΕ),  αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχεις μια προοπτική ανάπτυξης 2,5% για το 2015 και τώρα πας σε ύφεση 3%, άρα έχεις κενό 5,5%  του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 10 δισεκατομμύρια, μιλάς από θέσεως ήττας και όχι από θέσεως ισχύος.
Μ. Σαράφογλου: Υπάρχουν πληροφορίες. Πάμε στη συνεδρίαση του Eurogropup τώρα. Η Σοφία Δήμτσα έχει πληροφορίες γι’ αυτή.
Σ. Δήμτσα: Έχουμε πληροφορίες για το τι συζητήθηκε πριν από λίγο στο Eurogroup. Να θυμίσουμε ότι τώρα έχει διακόψει για λίγο. Η πληροφόρηση που έχουμε σε σχέση πάντα με το επίμαχο δημοσίευμα, είναι ότι κανείς δεν πρότεινε grexit μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόταση.
Μ. Σαράφογλου: Διαψεύδεται δηλαδή αυτό το σενάριο.
Σ. Δήμτσα: Πρέπει να σας πω ακόμη ότι υπήρξαν πολλοί Υπουργοί, όπως μαθαίνουμε, που αμφισβήτησαν τη θέληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβαν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόγραμμα να είναι ισχυρό και πολύ εμπροσθοβαρές.
Τώρα σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ ζήτησε βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι το οποίο το απέρριψαν αρκετοί υπουργοί της ευρωζώνης. Αυτά είναι τα σημεία που έχουμε αυτή τη στιγμή και αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι ακόμα οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει, δεν έχουν γίνει συγκεκριμένοι στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Μ. Σαράφογλου: Και θα συνεχιστεί η συνεδρίαση φανταζόμαστε Σοφία, έτσι;
Σ. Δήμτσα: Ακριβώς. Όταν συζητούν και ακόμη δεν ξέρουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση.
Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Σαράφογλου, δυο θετικά πράγματα. Πρώτον, το γεγονός ότι συνεχίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Άρα μπορεί να έχουμε λύση εντός ευρωζώνης, έστω και αύριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών ευρωζώνης.
Δεύτερο. Ότι δεν ετέθη στο θέμα αυτό grexit το οποίο είναι ανακουφιστικό. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολιτικούς κύκλους οι οποίοι καλλιεργούν επί μήνες, επί χρόνια την ιδέα της δραχμής. Έχουμε τη δραχμοφιλία, το λόμπι της δραχμής. Έχουμε εν ενεργεία βουλευτές, ακόμα και υπουργούς οι οποίοι ακόμη και χθες επανέλαβαν την πίστη τους στο "εθνικό νόμισμα ". Υπήρξαν βουλευτές που ψήφισαν λέγοντας "ψηφίζω ναι ,γιατί δεν είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε για την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα". Άρα μην αποσιωπούμε την ευθύνη μας.
Ι. Χασαπόπουλος: Νομίζω ότι όταν η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση ….
Ευ. Βενιζέλος: Και η Βουλή.
Ι. Χασαπόπουλος: Και η Βουλή. Εγώ θέλω να σας πω, το γεγονός ότι έχασε  η κυβέρνηση στη δεδηλωμένη, δυσκολεύτηκε;
Ευ. Βενιζέλος: Η δεδηλωμένη είναι ένα κριτήριο που ισχύει τη στιγμή που διορίζεται η κυβέρνηση. Δηλαδή λέει ο υποψήφιος Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο σε διαβεβαιώνω …
Μ. Σαράφογλου: Πολιτικά εννοεί ο Ιορδάνης, όχι κοινοβουλευτικά.
Ευ. Βενιζέλος: Έχει χάσει λοιπόν πολιτικά και δεοντολογικά τη δεδηλωμένη. Τυπικά όμως έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Ι. Χασαπόπουλος: 250 άτομα.
Ευ. Βενιζέλος: Τυπικά δεν έχει γίνει αποδεκτή πρόταση δυσπιστίας ή δεν έχει απορριφθεί πρόταση εμπιστοσύνης. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να πούμε στους Ευρωπαίους ότι εμείς θα αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, αφού συνάψουμε τη συμφωνία ως έθνος, ως χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα απέναντί τους είμαστε ενωμένοι και απέναντί τους έχουμε μια πάρα πολύ ισχυρή κυβέρνηση και έναν πάρα πολύ ισχυρό Πρωθυπουργό.
Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει στην εσωτερική πολιτική ζωή, είναι κάτι που θα κριθεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η πολιτική πρακτική, αλλά πάντως η χώρα θα έχει δεσμευτεί. Έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα και οι χώρες έχουν συνέχεια. Υπάρχει η αρχή της συνέχειας του κράτους. Έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωζώνη, η διεθνής κοινότητα.
Μ. Σαράφογλου: Εάν εγκριθούν αυτά τα μέτρα τελικά και βρεθεί λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, όπως λέτε, στη συνέχεια πρέπει να εφαρμοστούν. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Να δώσει την εσχάτη των μαχών, αν θέλετε, παρά τη ….
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι μια καλή συζήτηση αυτή, γιατί εάν μας ακούνε διεθνώς, αποδυναμώνεται διαπραγματευτικά  η θέση της χώρας.
Μ. Σαράφογλου: Εγώ σας ρωτώ, επειδή έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας ο Πρωθυπουργός, αλλά υπάρχει ρωγμή στο κόμμα.
Ευ. Βενιζέλος: Η αλήθεια είναι ότι τη στήριξη της αντιπολίτευσης την έχει, αλλά τη στήριξη της συμπολίτευσης δεν την έχει. Κι αυτό είναι ένα παράδοξο φαινόμενο. Εάν εμείς τα πέντε χρόνια, για μένα ολόκληρα πέντε χρόνια αγώνα και αγωνίας, εάν εμείς είχαμε έστω μια στιγμή τέτοια εικόνα στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύσσωμα να στηρίζουν την κυβέρνηση, θα είχαμε κάνει πολύ πιο γρήγορα αυτό που θέλαμε και έπρεπε να κάνουμε. Αλλά τι είχαμε; Είχαμε μια αντιπολίτευση που μας έλεγε προδότες, που μας έλεγε δοσίλογους, που αμφισβητούσε ότι αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο για τη χώρα, που έλεγε στον κόσμο «το μνημόνιο δημιουργεί το πρόβλημα και όχι η κρίση φέρνει το μνημόνιο ως το μικρότερο κακό».
Άρα κοιτάξτε τι έχουμε περάσει και κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα. Είναι μια πολύ μεγάλη ωρίμανση αυτή. Αλλά εδώ έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είπε πριν από 10 μέρες στο λαό ελάτε να πούμε μαζί ένα «όχι» και μετά ήρθε στη Βουλή και είπε ελάτε να πούμε όλοι μαζί ένα «ναι».
Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς το παραβλέπουμε εσωτερικά, αλλά όταν έχεις απ’ έξω 18 άλλα κράτη, πρέπει να δώσεις μια εξήγηση.
Ι. Χασαπόπουλος: Βλέπετε να πηγαίνουμε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Με δεδομένο δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, έχουν πει ότι θα στηρίξουν και η Ν.Δ.
Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εγώ Παπαδήμος δεν γίνομαι. Δεν του είπε κανείς να γίνει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής.
Μ. Σαράφογλου: Έχουν αναιρεθεί πολλά από αυτά που έχουν ειπωθεί όμως κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού δεν υπάρχουν συνταγματικά. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της χώρας. Για να υπάρξει μια κυβέρνηση που να μην είναι υπηρεσιακή, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό θα μας το πει η κοινοβουλευτική πραγματικότητα. Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιες είναι οι εσωτερικές μεταλλάξεις, οι εσωτερικοί συσχετισμοί εδώ.
Δείξατε προηγουμένως ένα εκτενές ρεπορτάζ για την κυρία Κωνσταντοπούλου. Μα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι και χθες επανέλαβε τη θεωρία του επονείδιστου και επαχθούς χρέους. Το εάν το χρέος είναι βιώσιμη ή μη βιώσιμο, ξέρετε είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα τεχνικό πρόβλημα. Το θέμα είναι τι θεωρεί η αγορά, τι κόστος εξυπηρέτησης έχεις.
Ι. Χασαπόπουλος: Το έχετε πολλές φορές εξηγήσει αυτό. Η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να μείνει στη ….
Ευ. Βενιζέλος: Κάνει μια σύγχυση μεταξύ της τεχνικής βιωσιμότητας του χρέους και του επονείδιστου χρέους που συνάψανε οι κακές αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις προς ίδιον όφελος σε συμπαιγνία με τους δανειστές.
Μ. Σαράφογλου: Ναι …. και ότι έχει πετύχει ο πρωθυπουργός έτσι όπως το λέτε.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά προσέξτε, τώρα πάει ο κ. Τσακαλώτος και ζητάει, παρακαλεί για διευθετήσεις του χρέους στη λογική του PSI και της παρέμβασης του 2012. Κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ι. Χασαπόπουλος: Γιατί εσείς είπατε χθες ότι συνομιλεί την ιστορία;
Ευ. Βενιζέλος: Κρισιμότερη ήταν η διακοπή που έκανα στον Πρωθυπουργό όταν έλεγε ότι "ξέρετε θα πάρουμε δάνειο από τον ESM και θα αγοράσουμε τα ομόλογά μας που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έτσι θα μειωθούν τα επιτόκια". Όταν είναι γνωστό ότι δεν πληρώνουμε τίποτα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι μας επιστρέφει τα κέρδη της. Είναι τα κέρδη του SMP ,τα λεγόμενα.
Άρα αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχει βγει ο κ. Ρέγκλιν προχθές στην ετήσια έκθεση του ESM και έχει πει ότι πέρα από το κούρεμα του ιδιωτικού τομέα, πέρα δηλαδή από αυτό που έγινε με όλο αυτό που ξέρουμε ως PSI, το οποίο μας έδωσε 127 δισεκατομμύρια σε ονομαστική αξία ,απείρως περισσότερα σε καθαρή παρούσα αξία, σε πραγματική αξία, κουρέψαμε την οφειλή μας έναντι των Ευρωπαίων, έναντι του EFSF το 2012 πόσο λέτε; 49% του ΑΕΠ της χώρας του 2013. Δηλαδή 100 δισεκατομμύρια. Μακάρι τώρα ο κ. Τσακαλώτος να φέρει μια περαιτέρω περικοπή, εγώ σας λέω του 20%, η οποία θα είναι πάρα πολύ σημαντική.
Μ. Σαράφογλου: Μένει να τα δούμε όλα αυτά.
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά εδώ η ενότητα και η συναίνεση και η υπευθυνότητα, μπορεί να γίνει στέρεη και αποτελεσματική στη βάση της αλήθειας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Μ. Σαράφογλου: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.
Ι. Χασαπόπουλος: Ευχαριστούμε. 
 http://www.evenizelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...