Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Ο ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ GREXIT


Ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλε σε Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Ρωσίας, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Χτίζουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης ή του ΝΑΤΟ», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Πούτιν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη σκληρή διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών που βρίσκεται σε εξέλιξη και ουσιαστικά κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην ρισκάρουν το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Έχουμε πολύ στενές, ιστορικές και καλές σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα. Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση ως προς το ποιας Ένωσης και ποιας ζώνης
θέλει να είναι μέλος», επισήμανε ο ρώσος Πρόεδρος στην Corriere della Sera.
«Για μια οικονομία όπως η ελληνική, υπάρχουν δυσκολίες που επέφεραν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες. Επειδή δεν μπορούν να υποτιμήσουν τη δραχμή, είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το ευρώ», υποστήριξε.
Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την ίδια στιγμή τα οφέλη που έχει η Ελλάδα από την παραμονή της στο ευρώ, όπως το ότι λαμβάνει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, έχει χρηματοδοτική στήριξη και έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, επισήμανε όμως ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι επιβλαβής και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε πως «η απόφαση της Αθήνας (για "πακετοποίηση" των δόσεων του ΔΝΤ) δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία». Στη διάρκεια ομιλίας του σε ένα τραπεζικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, ο Σιλουάνοφ τόνισε ότι «από κοινού με την ΕΕ, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει τον κατάλληλο βηματισμό που θα την οδηγήσει σε εξυπηρέτηση των δόσεων της, και από την άλλη πλευρά, να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις».
www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...