Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ο Στουρνάρας κι ο… «εμμονικός» συγκυβερνήτης!

Χθες το πρωί με έπαιρναν διάφοροι φίλοι τηλέφωνο και μου μετέφεραν πάνω κάτω την ίδια πληροφορία. «Ο Στουρνάρας έχει δεσμεύσει όλα τα λεφτά του ΕΣΠΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας και δεν αφήνει να πληρωθεί ούτε μισό ευρώ». Ομολογώ πως ήταν κάτι που μου ακουγόταν πολύ παράξενο καθώς είναι σε όλους γνωστό πως οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε άλλο λόγο πλην αυτού για τον οποίο προορίζονται με βάση τις συμφωνημένες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.
Αν μου το είχαν πει ένας ή δύο, δεν θα έδινα περισσότερη σημασία και θα το απέδιδα σε κάποια υπερβολή μέσα στην έξαρση των φημολογιών που ζούμε έτσι κι αλλιώς όλες τις
τελευταίες ημέρες. Ωστόσο οι άνθρωποι που μου το είπαν ήταν και πολλοί και σοβαροί. Αποφάσισα λοιπόν να θέσω το ερώτημα στον κ. Στουρνάρα και του έστειλα το ακόλουθο γραπτό sms:
«ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΠΟΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ? ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ? ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΤΕΘΗ. ΘΑ ΧΑΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ».
Το ίδιο sms προωθήθηκε και στον Υπεύθυνο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με συνεργάτη μου, μας είχε ενημερώσει πως ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στην Φρανκφούρτη, στην έδρα δηλ. της ΕΚΤ.
Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, περίπου 24 ώρες μετά δηλαδή, δεν έχω λάβει καμία απάντηση είτε από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, είτε από το Γραφείο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδας. Το να μην απαντά σε μένα, λαμβάνοντας υπόψη και όσα του έχω γράψει κατά καιρούς, μπορεί να μην είναι έξυπνο επικοινωνιακά αλλά εν πάση περιπτώσει έχει αυτή τη «λογική» του «και η μη απάντηση είναι απάντηση». Όμως στις ώρες που μεσολάβησαν η πληροφορία επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειώνhttp://www.rizopoulospost.com/stash-plhrwmwn-apo-thn-trapeza-ths-ellados/
στην οποία μεταξύ άλλων λέει πως παρά την απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, για πληρωμή πάνω από 262 εκατομμυρίων ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να καταβάλει τα χρήματα που αφορούν τις πληρωμές για 59 δημόσια έργα. Και με βάση αυτή την κατάσταση ο Σύνδεσμος προειδοποιεί για αναγκαστική στάση πληρωμών κι από τις τεχνικές εταιρείες πλέον, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν προμηθευτές, τράπεζες, μισθούς ακόμη και το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους. Τονίζουν δε πως αν συνεχιστεί η άρνηση της ΤτΕ, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα έργα και να επιστραφούν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δεσμευτεί.
Το να βγαίνουν όλοι οι εργολάβοι και να λένε αυτά που λένε δεν είναι και μικρό πράγμα. Συνεπώς ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να απαντήσει τουλάχιστον στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Η στάση πληρωμών είναι πια γεγονός και η στάση της σιωπής, κάθε άλλο παρά χρυσός είναι.
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δραχμών (συνηθίστε) είναι εάν τελικά ο κεντρικός μας τραπεζίτης λογοδοτεί σε κανέναν εντός της επικράτειας ή μόνο στο Ντράγκι και το Σόιμπλε?
Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, ο κεντρικός τραπεζίτης της οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου να ενημερώνει τους πολίτες για τη νομισματική κατάσταση της χώρας, ώστε να μπορούν να αξιολογούν σωστά και τα πολιτικά γεγονότα. Ειδικά, τώρα που ο χρόνος έχει «πυκνώσει» πολύ καθώς βρισκόμαστε πλέον στα τελευταία καθοριστικά κι απολύτως κρίσιμα λεπτά του “chicken game” και το ποιος θα κάνει πρώτος τη στροφή για να αποφύγει τη σύγκρουση, θα καθορίσει με το πως θα μοιάζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Δεν το μπορούσα να το φανταστώ ότι θα νοσταλγούσα τον Προβόπουλο…τουλάχιστον εκείνος δεν περιφρονούσε τους θεσμούς και δεν σνόμπαρε τον ελληνικό λαό.
ΥΓ: 1. Με δεδομένο πως και για τη Lufthansa ήταν αδιανόητο να δει ένα αεροπλάνο της καρφωμένο στις Άλπεις, το να προσέξει η Ευρώπη τι θα κάνει με τον εμμονικό «συγκυβερνήτη» κ. Σόιμπλε (ο οποίος όλως τυχαίως έχει «εξαφανιστεί») , θα έλεγα πως αποκτά μια δραματική προτεραιότητα για την Ελλάδα και όχι μόνο!
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...