Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αμετακίνητο στις θέσεις του για την Ελλάδα το Βερολίνο, πιο διαλλακτική η Κομισιόν


Αντικρουόμενες είναι σε ένα βαθμό οι αντιδράσεις από την Ευρώπη σχετικά με τη στάση των δανειστών απέναντι στις ελληνικές θέσεις επί της διαπραγμάτευσης. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η Κομισιόν που δείχνει κάποια σημάδια διαλλακτικότητας και ανοιχτή να συζητήσει ορισμένες από τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα. Το συμπέρασμα αυτό έχει προκύψει από τις επαφές που είχε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο.
Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχει η Γερμανία, η οποία μοιάζει αμετακίνητη στις θέσεις της και προσπαθεί να μη δώσει κανένα περιθώριο στην ελληνική πλευρά. Η κάθετη αυτή θέση, φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ είπε από την Ουάσινγκτον ότι «το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης την οποία θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα» και τόνισε: «Αυτό που μετράει είναι τι ακριβώς θα θέσει η Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup. Η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Μάλιστα, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ως «παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».
Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι αναμένει την πρόταση της Γερμανίας για το πώς η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης. «Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Πρόσθεσε δε ότι μία τέτοια ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί»
Νωρίτερα το πρωί, ένα ακόμη δείγμα του πόσο άκαμπτες μοιάζουν να είναι οι θέσεις της Γερμανίας, ήρθε από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, η οποία ξεκαθάρισε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στα όσα ζητά η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και πως για να υπάρξει διαπραγμάτευση για τη συμφωνία-γέφυρα που ζητά η Ελλάδα, πρέπει να κλείσει προηγουμένως το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κλείσιμο σημαίνει όχι απλή αναγνώριση από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».
Εξίσου σκληρό εμφανίζεται το Βερολίνο και στο θέμα των επανορθώσεων. Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέορκ Στράιτερ είπε ότι το Βερολίνο παραμένει στις παλιές θέσεις του.  Και πρόσθεσε: «Άλλο να κάνεις δηλώσεις προς τον ελληνικό λαό  και άλλο να θέτεις το θέμα σε διεθνές επίπεδο».
http://www.eklogika.gr/

1 σχόλιο:

  1. Este año como cada año, nuestro tren parara en alguna estación, depende de cada uno de nosotros dejar ir a la tristezas, miedos, frustraciones, malos momentos, desamor. Agradece a cada uno de ellos.. su compañía y sus enseñanzas, aunque hayan sido dolorosas, déjalos ir, déjalos bajar de este tren. Deseo que en esta parada, a tu tren suban miles de bendiciones, sueños alcanzables, amor, abundancia, fuerza y determinación para seguir tu viaje.
    Hoy en mi vagón quedaran puestos desocupados y espero te sientes a mi lado para compartir junt@s este nuevo viaje. FELIZ NUEVO COMIENZO EN ESTE AÑO 2015!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...