Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι Έλληνες εξαγοράζουν ασφαλιστήρια ζωής


Και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής έχει επηρεάσει το κλίμα αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών, καθώς στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν πως οι εξαγορές συμβολαίων παρουσιάζουν ελαφρά άνοδο με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Αν και, όπως τονίζουν, δεν πρόκειται για εκτεταμένες εξαγορές που να προκαλούν ανησυχία, εντούτοις ξεφεύγουν από τη συνήθη ροή εξαγορών, δηλώνοντας την αβεβαιότητα του κοινού για την επομένη της 25ης Ιανουαρίου και την απροθυμία για οποιαδήποτε μορφή δέσμευσης ρευστού.

Παραδοσιακά οι εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής συνιστούν άμεση συνέπεια της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που αδυνατούν να συνεχίσουν να πληρώνουν το ασφάλιστρο ή αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν το ασφαλιστήριό τους προκειμένου να καλύψουν με το προϊόν της εξαγοράς άλλες υποχρεώσεις. Οι πληρωμές από πρόωρες ρευστοποιήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, ξεπερνώντας τα ποσά που πληρώνονται κάθε χρόνο είτε λόγω λήξης ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε λόγω έλευσης των ασφαλιστικών κινδύνων. Για το λόγο αυτό και οι ασφαλιστικές εταιρίες αποθαρρύνουν τους πελάτες τους από το πρόωρο «σπάσιμο» των συμβολαίων τους, καθιστώντας το ασύμφορο για τον πελάτη. Επομένως, όταν υπάρχουν πρόωρες εξαγορές συμβολαίων, αυτές είναι ενδεικτικές της μεγάλης ανάγκης του ασφαλισμένου για διαθέσιμα μετρητά.

Παράλληλα, οι εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων έπονται των αναλήψεων καταθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες είναι οι πρώτες που επηρεάζονται από την αρνητική ψυχολογία των αποταμιευτών. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο πορείας καταθέσεων, η πρώτη αποτίμηση των τραπεζών για το δεκαήμερο του νέου έτους έδειξε ότι υπάρχουν αναλήψεις πέραν του συνήθους, ωστόσο η κατάσταση είναι πλήρως διαχειρίσιμη και απέχει από το να συνιστά «κόκκινο συναγερμό».

Σχολιάζοντας το κλίμα στην αγορά που δημιουργήθηκε συνεπεία των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογήθηκαν από το φθινόπωρο του 2014 και εντάθηκαν από το Δεκέμβριο και την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν την επ΄ αόριστον αναβολή της εισόδου επενδυτών και την απώλεια πολύτιμου χρόνου μηνών που θα απαιτηθεί για να βρεθεί ο βηματισμός σε όλα τα μέτωπα της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το κλείσιμο του δεκαμήνου 2014 οι ασφαλίσεις ζωής κατέγραφαν άνοδο σε όλες τις κατηγορίες, με την παραγωγή να διαμορφώνεται στο 1,481 δισ. ευρώ, με αύξηση 13,5%. Η σημαντική αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα ζωής, ιδιαίτερα για νοσοκομειακά προϊόντα και για συνταξιοδοτικά προϊόντα στο δεκάμηνο του 2014, αντιστάθμισε τις μεγάλες απώλειες στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (-10%), οι οποίες προήλθαν από την παρατεταμένη υποχώρηση των ασφαλίστρων στον κλάδο.
/http://kourdistoportocali.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πορτογαλία: Φορο-παράδεισος για νέους, μήπως να το σκεφτούμε;

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός νέου ανθρώπου στην Ελλάδα, που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και δεν θα κληρονομήσει την οικογενειακή επιχε...