Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

FT: H Ελλάδα δεν απειλεί την ευρωζώνη


Η ευρωζώνη δεν απειλείται από την επερχόμενη κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει ο Τζον Ντιζάρντ, σε άρθρο του στους Financial Times.
Όπως υποστηρίζει, «μία θυελλώδης έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης τώρα, όπως θα συνέβαινε το 2011».
«Παρά τους πρωτοσέλιδους τίτλους, η ελληνική κυβέρνηση και τα χρέη των τραπεζών της δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, σε αντίθεση με εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αν ψάχνετε για κάποιον που θα είχε όφελος από την πυροδότηση μίας νέας ελληνικής κρίσης, μην τον αναζητάτε στην Wall Street ή το City του Λονδίνου. Ψάξτε τον καλύτερα στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη ή άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστεί μία απειλή λαϊκιστών», επισημαίνει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «διασκεδαστικές» πολιτικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ουσιαστικά εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» με εικόνες από ουρές στις τράπεζες και διαδηλώσεις.
Πάντως προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από μεγαλύτερα προβλήματα του ευρώ, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
«Ένα ενδεχόμενο Grexit που θα ξεκινούσε από κεφαλαιακούς ελέγχους, όρια στις αναλήψεις καταθέσεων και μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδος, ίσως οδηγούσε σε νέα πίεση των σπρεντ στα ομόλογα περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, όπως επίσης και στα τραπεζικά κόστη χρηματοδότησης. Τα συστημικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες από διαδηλώσεις, ουρές στις τράπεζες και συζητήσεις για υποτιμημένες αποταμιεύσεις για να αποκρούσουν τους λαϊκιστές αμφισβητίες τους. Αν δουν την Ελλάδα να τιμωρείται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, τότε ίσως και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων στην οποία ελπίζει η ΕΚΤ», αναφέρουν οι Financial Times.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας; – Τι θα κρίνει τη μάχη της Κυριακής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας το βράδυ της Κυριακής θα μάθουν ποιος από τους δύο θα είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα – τουλ...