Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σαμαράς: Δεν υφίσταται νέο μνημόνιο, νέο πρόγραμμα και νέα μέτρα


Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 
Στη «μαύρη τρύπα» του δικού της σχεδίου για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ, έπεσε η κυβέρνηση που διαπίστωσε ότι οι αγορές ήταν πολύ σκληρές, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει τακτική αλλά όχι και στρατηγική. 
Η άρνηση των αγορών και των θεσμικών εταίρων να δεχθούν το ελληνικό σχέδιο και να υπαγορεύσουν στην ελληνική κυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή υποστήριξης που επί της ουσίας είναι ένα μνημόνιο light, το οποίο θα παρακολουθεί και το ΔΝΤ, που προφανώς δεν αποχωρεί από την Ελλάδα και άρα από την Ε.Ε. στην παρούσα φάση, επέφερε καίριο πολιτικό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραδοχή που γίνεται και στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης και πλέον αναζητούνται κινήσεις για να αλλάξει η αρνητική εικόνα στην κοινωνία. 
Ο πρωθυπουργός που αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κοινωνική βάση, θεωρεί διαχειρίσιμη την κατάσταση και τονίζει ότι από εδώ και μπρος στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πολιτών με «όπλο» τις θετικές επιδόσεις, όπως λέει, της οικονομίας. 
Αυτό όμως που τον απασχολεί είναι να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι δεν υφίσταται νέο μνημόνιο, νέο πρόγραμμα και άρα και νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα δοθεί μάχη, επικοινωνιακή και πολιτική, να περάσει η άποψη πως θα υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
Ώσπου όμως να περάσει η κυβερνητική επιχειρηματολογία  στην κοινωνία ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και πρόκειται για «δίχτυ ασφαλείας» θα απαιτηθεί  μεγάλη προσπάθεια, όπως παραδέχονται και κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ. 
«Σηκώσαμε για μια ακόμη φορά ψηλά τον πήχη και περάσαμε από κάτω. Καλλιεργήσαμε προσδοκίες και διαψευσθήκαμε…» τονίζουν μεταξύ άλλων διάφορα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης που είναι πολύ επιφυλακτικοί για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. 
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση να πείσει ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, στα υψηλά κλιμάκια επικρατεί επιφυλακτικότητα αν θα βελτιωθεί το κλίμα. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν αρκετοί βουλευτές, «η ζημιά που έχει γίνει είναι πάρα πολύ μεγάλη».
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: «Αγριεύει» η σύγκρουση των υποψηφίων – Τα «όπλα» τους πριν από το debate

Κάθε μέρα και πιο έντονη είναι η πολιτική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους πρόεδρους του Κινήματος να «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους πρι...