Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πολλαπλά μηνύματα από Σαμαρά

 Συστάσεις προς τα μέλη της κυβέρνησης για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και προώθηση των εκκρεμοτήτων τόσο έναντι της τρόικας όσο και έναντι των πολιτών, αλλά και μήνυμα εντός και εκτός συνόρων για το νοσηρό κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρέμαται πάνω από τη χώρα, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός κατά την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.  Η δικομματική κυβέρνηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου (αμφότεροι αναμένεται να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρίαση) βρίσκεται σε προφανή καμπή, καθώς ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετέρχεται κάθε μέσο προκειμένου να εξαλείψει τις όποιες πιθανότητες εξεύρεσης των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου, οι εταίροι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ελληνική προσπάθεια απεμπλοκής από το Μνημόνιο και την εποπτεία της τρόικας. Ως αποτέλεσμα των δύο, στις αγορές ενισχύεται ο βαθμός αβεβαιότητας για την οικονομία, με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και πτώση του Χρηματιστηρίου.
Ηδη η κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων στελεχών της, επιδιώκει να χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση την αρνητική εικόνα που δημιουργείται, ενώ, παράλληλα, επικαλείται τις δηλώσεις παραγόντων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης (Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ) προκειμένου να αναδείξει όχι μόνον το άτοπο αλλά, κυρίως, το επικίνδυνο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, καθώς η στείρα άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί ως βασικός παράγοντας αστάθειας και, συνεπώς, ως βασική τροχοπέδη στην προσπάθεια μιας νέας, βελτιωμένης, συμφωνίας με την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να βγει στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ περί «αργυρώνητων» βουλευτών ή, στον αντίποδα, περί πολιτικής ανοιχτών θυρών της Κουμουνδούρου προς όσους καταψηφίσουν. Στόχος του πρωθυπουργού θα είναι να «απενοχοποιήσει» όχι μόνον έναντι των βουλευτών αλλά και των πολιτών τη θετική ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Γυρίζουν πίσω στην πρακτική της δεκαετίας του ’80 της “Αυριανής”. Επικαλούνται πρωτοσέλιδο του ίδιου έκδοτη... είναι απαράδεκτο», σημείωσε χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος πρότεινε ο υποψήφιος Πρόεδρος να προταθεί νωρίτερα και να είναι εκτός πολιτικής, αν και, όπως αναγνώρισε, «δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα βρει τους 180 βουλευτές».
Η επιλογή της πόλωσης μοιάζει ενδεχομένως μονόδρομος και υπό το πρίσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει τη διαφορά του με τη Ν.Δ. Πέραν του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του τρόπου (μερικής) αποκατάστασης των αποδοχών των ενστόλων, που ανακοινώθηκαν χθες, ο κ. Σαμαράς αποδίδει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στις προωθούμενες φοροελαφρύνσεις, στην ψήφιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (η διάταξη αναμένεται να έλθει στη Βουλή εντός της εβδομάδας), την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη κ.ά.
Τον κίνδυνο να κλείσουν οι τράπεζες και να αδειάσουν τα ΑΤΜ, όπως συνέβη στην Κύπρο, «αν πάει ο κ. Τσίπρας και κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη» ανέδειξε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη, ρίχνοντας και άλλο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δεν θέλει και πολύ να κλείσει το ΑΤΜ, μία ώρα...», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Βούλτεψη (90,1), επιχειρώντας έτσι να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από όσα εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Κουμουνδούρου, που ανέλαβε ρόλο προστάτη του τραπεζικού συστήματος.
«Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα, μόνο η καρέκλα τους τους ενδιαφέρει. Τρέμουν μην τη χάσουν και δεν διστάζουν να καλούν σε αποσταθεροποίηση» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγη ώρα αργότερα, μέσω της κ. Αννας Ασημακοπούλου αυτή τη φορά, η Ν.Δ. εξαπέλυε νέα βέλη κάνοντας λόγο για «συμμαχία ολέθρου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρ. Αυγής.  Αφορμή στάθηκε όχι μόνον η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, αλλά και οι ανακοινώσεις ΑΝΕΛ και Χ.Α. για την έρευνα που διέταξε η Δικαιοσύνη για τους υπαινιγμούς του κ. Π. Σκουρλέτη.
«Ο κ. Τσίπρας, αφού απείλησε εταίρους και αγορές διαμηνύοντας πως δεν θα δεσμευτεί από οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης, χτίζει τώρα τις δικές του συμμαχίες του ολέθρου» καταλήγει η εκπρόσωπος της Ν.Δ.
http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...