Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Επιδρομή στα κρυφά εισοδήματα επί δικαίους και αδίκους


Αγρια επιδρομή στους πολίτες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, για να εντοπίσει κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Ομως οι ελεγκτές του υπουργείου, αντί να κυνηγήσουν τους μεγαλόσχημους και τους πλούσιους που έστειλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό (αυτούς δηλαδή που δεν τολμούν να αγγίξουν), βάζουν στο στόχαστρο τη μικρή και τη μεσαία τάξη. Οι πολίτες θα κρίνονται και θα φορολογούνται όχι με βάση τα έσοδά τους αλλά με βάση πώς ζουν και τι δαπανούν. Τα παραδοσιακά τεκμήρια θα μας αποχαιρετήσουν και τη θέση τους θα πάρουν το περιουσιολόγιο οθωμανικού τύπου και οι δαπάνες διαβίωσης που θα κρίνουν πώς πρέπει να φορολογηθούμε.
Οι λεγεωνάριοι της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακοί,
ελεγκτές, αναλυτές, νομικοί κ.ά.) θα πραγματοποιούν εφόδους στις έδρες των φορολογουμένων (με όπλα το περιουσιολόγιο και τις έμμεσες τεχνικές έλεγχου), ενώ ιδιωτικά γραφεία, για λογαριασμό των εφοριών, θα παρενοχλούν τους πολίτες για τα ανοιχτά χρέη τους προ το Δημόσιο. Σύμφωνα με το σχέδιο-εφιάλτη του υπουργείου Οικονομικών:
Το παλιό ΣΔΟΕ αποψιλώνεται, περνάει στον οικονομικό εισαγγελέα κι έτσι μπαίνουν στο συρτάρι η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», οι διασταυρώσεις για τα εμβάσματα με τα οποία διακινήθηκε μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, οι έλεγχοι στις offshore εταιρίες.
Το νέο ΣΔΟΕ στήνεται με ανθρώπους τις απόλυτης εμπιστοσύνης της νέας ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαΐδου. Η νέα υπηρεσία δηλαδή δεν θα έχει την ίδια αυτονομία κινήσεων που είχε το παλιό Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Καταργούνται οι παραδοσιακοί έλεγχοι, όπου οι «ράμπο» του υπουργείου έλεγχαν αν κόπηκαν αποδείξεις, αν δηλώθηκαν όλα τα τεκμήρια ή όλα τα εισοδήματα που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι. Τη θέση τους θα πάρουν οι τεχνικές έμμεσου ελέγχου και τα νέου τύπου τεκμήρια. Κοσμήματα, έργα τέχνης, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά καθώς και καταναλωτικές δαπάνες θα προσδιορίζουν πλέον το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ θα στήνουν καραούλι έξω από καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ με εντολή εισαγγελέα θα μπορούν να εισβάλλουν ακόμα και σε κατοικίες φορολογουμένων, εφόσον έχουν δηλώσει ως επαγγελματίες έδρα. Με την έναρξη του ελέγχου ή κατά τη διάρκεια αυτού οι «λεγεωνάριοι» του υπουργείου θα μπορούν να ζητήσουν από τον φορολογούμενο πρόσθετα στοιχεία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον/τη σύζυγο ή τα παιδιά.


Σαφάρι με κόλπα από τις ΗΠΑ

Ακολουθώντας την αμερικανική συνταγή, οι ελεγκτές θα προσδιορίζουν τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων με έμμεσο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έσοδα και τα έξοδά τους, τα περιουσιακά στοιχεία τους (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. Πρόκειται για τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου». Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα και, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Ηδη άλλωστε η ΓΓΔΕ έχει στη διάθεσή της αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες όλων των φορολογουμένων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, ασφαλιστικές εταιρίες, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά και αναλυτικά στοιχεία για όσα χρήματα πέρασαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα είτε υπό μορφή καταθέσεων είτε υπό μορφή δανείων ή επενδυτικών προϊόντων, και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κάνει εύκολες διασταυρώσεις.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Δυναμική πορεία για τον 37χρονο Μοχάμεντ – «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 37χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Καμραν Ασίκ, ο οπ...