Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Μέτρα στήριξης της οικονομίας ζητούν οικονομικά ινστιτούτα και ΔΝΤ

Τετρασέλιδη καταχώρηση για την ελληνική οικονομία στη WSJ

Τρίτωσε το... κακό για τη γερμανική οικονομία τον Αύγουστο, καθώς μετά τη μεγάλη πτώση στις παραγγελίες προς τις βιομηχανίες και τη βιομηχανική παραγωγή, χθες ανακοινώθηκε «βουτιά» 5,8% στις εξαγωγές - η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009. Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση αλλά όχι τέτοιου μεγέθους (γινόταν λόγος για 4%). Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε σημαντικά (17,5 από 22,2 δισ. ευρώ) και περισσότερο από όσο αναμενόταν (18,5 δισ. ευρώ).
Πλέον οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί ένα θαύμα τον Σεπτέμβριο για να αποφευχθεί η ύφεση, καθώς μετά το β' τρίμηνο το ΑΕΠ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να συρρικνωθεί και το γ' τρίμηνο. Η εξασθένηση της γερμανικής οικονομίας αποδίδεται στην κατάσταση των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης, την κρίση με τη Ρωσία και την επιβράδυνση στην Κίνα. Τρεις παράγοντες που δεν αναμένεται να εκλείψουν στο άμεσο μέλλον και γι' αυτό κάποιοι προειδοποιούν ότι «η κατάσταση θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί».
Χθες τα τέσσερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας (Ifo Μονάχου, RWI Έσσης, DIW Βερολίνου και IER Χάλε) παρουσίασαν την κοινή εξαμηνιαία πρόβλεψή τους για την πορεία της οικονομίας, όπου αναθεώρησαν πτωτικά τις εκτιμήσεις τόσο για φέτος (1,3% από 1,9%) όσο και για το 2015 (1,2% από 2%). Στην έκθεσή τους καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, όπως η μείωση των φόρων για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, αλλά και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές. Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν τη γερμανική κυβέρνηση Παρίσι και Ρώμη, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει ότι θα πρέπει στο εσωτερικό να επιτευχθεί ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού (για πρώτη φορά από το 1969) και στο σύνολο της Ευρωζώνης να εφαρμοστεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι χωρίς την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων δεν μπορεί να λειτουργήσει η νομισματική ένωση. Ζήτησε να μη γίνεται λόγος για «λιτότητα», καθώς προτιμά τον όρο «δημοσιονομική πειθαρχία». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και να αναζητηθούν τρόποι τόνωσης της ανάπτυξης συνολικά στην Ευρώπη.
Λίγη ώρα αργότερα, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings επίσης στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι για να υπάρξει ανάκαμψη στην Ευρωζώνη απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί. Επανέλαβε, όμως, ότι όλοι στη Φραγκφούρτη είναι αποφασισμένοι να λάβουν πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου με εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό.
Στην Ουάσιγκτον μίλησε χθες και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Χαρακτήρισε σωστά τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η ΕΚΤ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα γίνουν περισσότερα». Εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 35%-40% η Ευρωζώνη να επιστρέψει στην ύφεση το προσεχές εξάμηνο. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την περίπτωση της Ιαπωνίας, αλλά υποστήριξε ότι ακόμα μπορεί να αποφευχθεί μια επανάληψη της ιαπωνικής εμπειρίας. Χαρακτήρισε, δε, προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τη στήριξη της ζήτησης στις οικονομίες.
http://www.e-forologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βελόπουλος ζητάει «συλλήψεις» των τράπερς και επαναφορά της ποδιάς στα σχολεία

«Να συλληφθούν οι τράπερς που υποκινούν τα παιδιά μας στη βία… Επαναφέρετε την ποδιά. Παιδιά στη Δυτική Αθήνα δεν έχουν καλά ρουχαλάκια και ...