Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σενάριο από την Κομισιόν για νέο δάνειο με τρίτο μνημόνιο!



Σενάριο από την Κομισιόν για νέο δάνειο με τρίτο μνημόνιο!
Σενάρια για τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα (σερβιρισμένα, φυσικά, με ένα νέο Μνημόνιο ή όπως αλλιώς θα ονομάσουν τους κανόνες δημοσιονομικής ασφυξίας) φαίνεται ότι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνυπολογίζοντας το ενδεχόμενο αφενός να μη συνδράμει στο νέο πακέτο το ΔΝΤ, αφετέρου το ΔΝΤ να αποχωρήσει πρόωρα από το πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΕΚΤ τα ποσά των δανείων που το ΔΝΤ έχει δώσει στην Ελλάδα.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφισταμένου» επανέλαβε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Οπως ανέφερε, η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, και το σχέδιο του Προϋπολογισμού της Ελλάδας
για το 2015 θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, πρoσθέτοντας ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους δανειστές όχι ως ένα νέο Μνημόνιο αλλά ως τον «οδικό χάρτη εξόδου από τις δεσμεύσεις των Μνημονίων». Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχει και το σενάριο τα δάνεια του ΔΝΤ να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα συμβάλλει σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ επιβαρύνονται με περίπου 4% τόκο, ενώ τα δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό δεν ξεπερνούν το 1%.

Για αυτόν το λόγο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ένα μικρό μόνο μέρος των φοροελαφρύνσεων και των παροχών που διεκδικεί η κυβέρνηση, ώστε να μη δυναμιτίσει το κλίμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...