Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Στον... ορθό δρόμο τώρα και η Κριστίν Λαγκάρντ


Πριν από λίγους μήνες επέκρινε το Βερολίνο και τη σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη και η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη. Τώρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάνει μια... χαρισματική στροφή, συντάσσεται με την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και δηλώνει ότι δεν θεωρεί υπερβολική την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη, ενώ χαρακτηρίζει τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος «κατάλληλο για κάθε χώρα-μέλος» της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», συμπληρωματικά βέβαια, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη ως σύνολο χρειάζεται να
κάνει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρο της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Λαγκάρντ δήλωσε στη συνέντευξή της ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στον δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτες οι δημόσιες ή οι ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.
Η Λαγκάρντ, η οποία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007 ως το 2011, δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία πρέπει να επιμείνει στο σχέδιό της να μειώσει το έλλειμμα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσε τη Γαλλία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους για το 2014 και το 2015 ύστερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για δεύτερο συναπτό τρίμηνο.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

13ος-14ος μισθός: Πού θα βρεθούν τα 2,4 δισ. που ζητούν οι δικαστές;

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δει τους δικαστές να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην εισοδηματική πολιτική της κάθε κυβέρνησης, δίνοντ...