Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η χώρα μας μπορεί να γίνει η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή,
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκτίμηση του Πεκίνου στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, η οποία, όπως είπε, από το 2006 έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ο διμερής
διάλογος να συνεχιστεί με απευθείας επαφές των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον Κινέζο πρωθυπουργό για τη στήριξη του Πεκίνου στην Αθήνα στα χρόνια της κρίσης παρατηρώντας ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, ξεπέρασε την ύφεση και επέστρεψε στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και σε άλλους τομείς, όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός με την έλευση 20 εκατομμυρίων τουριστών φέτος στη χώρα μας.
Οι δύο άνδρες ολοκλήρωσαν τις πρώτες συμφωνίες και τις επόμενες μέρες συζητούν για μεγαλύτερες, καθώς την Παρασκευή θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της COSCO.
«Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».
Τα ελληνικά ομόλογα
Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.
Υπεγράφησαν 19 συμφωνίες
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα υπεγράφησαν συνολικά 19 μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες.
Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng, ενώ παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου