Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Οι παγίδες που κρύβονται στο έντυπο των φοροδηλώσεων


«Κρεμάλα» για τους φορολογουμένους αποτελεί η φετινή φορολογική δήλωση, που έχει μετατραπεί σε αναλυτική δήλωση εισοδηματικής κατάστασης, την οποία θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους και διασταυρώσεις!


Το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά ζητά από τους φορολογουμένους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν πέρυσι, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά, δηλαδή κάθε ποσό ξεχωριστά! Επιβεβαιώνεται επίσης ότι την υποχρέωση να βρουν και να δηλώσουν αποδείξεις δαπανών αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και οι
συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και οι αγρότες!


Οπως προκύπτει από την απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει φέτος να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 30 Ιουνίου. Με την υποβολή κάθε δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως ηλεκτρονικά το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα, το οποίο θα αναρτάται στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΤAXISnet. Στο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛ.ΤΑ. Οποτεδήποτε κι αν υποβάλει ο φορολογούμενος τη δήλωση, μέσα στη χρονική περίοδο από 20/3 έως 30/6, οι φόροι θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι υποχρεωτική:


Η αναγραφή ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη, με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού και τα προστατευόμενα τέκνα αλλοδαπών υπηκόων που εργάζονται στη χώρα μας και είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.


Η αναγραφή ΑΦΜ για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.


Η αναγραφή όλων των εισοδημάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή ο αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.




Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο:


Οι τόκοι καταθέσεων για το οικονομικό έτος 2014 δηλώνονται στους κωδικούς 667-668.
Στο έντυπο Ε2 (μισθώματα ακινήτων) είναι υποχρεωτική η αναγραφή του εννιαψήφιου αριθμού παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».


Για τους εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκι, κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 019-020 απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων.


Οταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρίζονται οι ΑΦΜ εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.


Οταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.


Για τους κωδικούς 657-658, 659-660 και 781-782 εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους.


Ο κωδικός 049 (αποδείξεις) συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση.


Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα χαράτσια στο φετινό εκκαθαριστικό!

Εως και τέσσερα διαφορετικά χαράτσια για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους καλούνται να πληρώσουν φέτος με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.


Φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνει:


α) Τον συνολικό φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013.
β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί με συντελεστές από 1% έως 4% επί του αθροίσματος σχεδόν όλων των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τα 12.000 ευρώ.
γ) Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με μπλοκάκι.
δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη.


Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν υποβληθεί 1.276.357 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (σε σύνολο 6.000.000 υπόχρεων) και έχουν εκκαθαριστεί οι 1.260.874.


Από την έως τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε:


Το 36,19% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ή 456.275 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 974 ευρώ.


Το 20,83% των δηλώσεων ή 262.662 σημειώματα είναι πιστωτικά και οι φορολογούμενοι θα έχουν -κατά μέσο όρο- επιστροφή φόρου 210 ευρώ.


Το 42,98% ή 541.937 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο επιχειρούν να βάλουν στην υποψηφιότητα του Κασσελάκη οι «100»

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται στάνταρ όμως την ίδια ώρα το κόμμα έχει οικονομικά προβλήματα. Μετ...