Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Πού χωράει η κεντροαριστερά;


Photo: K. Τσακαλίδης @fosphotos.com
Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στη Γερμανία και συνάντησα δεκάδες νέους ανθρώπους -ανάμεσά τους και Έλληνες- που στο σύνολό τους δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μακριά από τα προνόμια της μισθωτής εργασίας.
Την ίδια ώρα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μοιράζουν δώρα στους συνταξιούχους από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων επισύροντας τη μήνι της νέας γενιάς. Για αυτή τη γενιά η κεντροαριστερά δεν σημαίνει τίποτα, διότι δεν έχει κάνει τίποτα για αυτήν.
Και τώρα στα δικά μας: τι σημαίνει η κεντροαριστερά για τη γενιά των 400 ευρώ ή του μηδενικού εισοδήματος. Έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν σημαίνει κάτι. Το ευρωπαικό κοινωνικό κράτος, που υπερασπίζονται από κοινού η κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πια μόνο σε χώρες που,
με το
εμπορικό τους πλεόνασμα, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν ακόμα κοινωνικά προγράμματα.
Όμως η Ευρώπη βλέπει την παραγωγή και την προστιθέμενη αξία να διαφεύγουν προς την Ανατολή. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς καινοτομία στην παραγωγή της, το ευρωπαικό πρόβλημα μπορεί να γίνεται οξύτερο. Και για την κεντροαριστερά, άλυτο. Πιθανότατα επειδή θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δικαιολογήσει την ύπαρξή της, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δύσκολοι καιροί.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...