Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αίτημα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αίτημα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πληροφορίες για εφαρμογή δακτυλίου σε τζάκια και ξυλόσομπες

Αίτημα για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης φέρεται να ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει εκ νέου με την τρόικα. Ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι και η εμπειρία από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. 
Η πληροφορία για την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης προέρχεται από δήλωση που έκανε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έπειτα από τη συνάντηση της Τρίτης με την τρόικα. Συγκεκριμένα, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα έσοδα μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δείχνουν ότι το μέτρο αυτό πήγε καλά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει το αίτημα για την μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και πως όταν έχει ολοκληρωμένα στοιχεία
για την πορεία του ΦΠΑ της εστίασης θα χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα για να επιδιώξει και μείωση και του φόρου στο πετρέλαιο. Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει υστέρηση 800 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον φόρο στα πετρελαιοειδή την χρονιά που διανύουμε κάτι που αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο στον υπερβολικά υψηλό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης που «σκότωσε» την κατανάλωση και παρέσυρε στον πάτο τα έσοδα.

«Δακτύλιος» στα τζάκια;
Την ίδια ώρα, πάντως, άλλες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα... «δακτύλιο» στα τζάκια και τις ξυλόσομπες προκειμένου να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα! Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», το μέτρο θα εφαρμόζεται από 3 έως 15 ημέρες στην καρδιά του χειμώνα, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αναμένεται να χρησιμοποιούνται κατά κόρον, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αιθαλομίχλης.
Το «απαγορευτικό» θα εφαρμόζεται ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα και ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες. Μάλιστα, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος φέρεται να υπεγράφη την Τρίτη και να έχει ήδη προωθηθεί προς έγκριση και σε άλλα έξι συναρμόδια υπουργεία.
Ωστόσο και το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η χρήση καυσόξυλων για θέρμανση έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της ιδιαίτερα υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και πολλά είναι τα σπίτια που δεν έχουν άλλη επιλογή ώστε να ζεσταθούν το χειμώνα. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί το φαινόμενο του «κίτρινου» νέφους.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να προλάβει αντίστοιχο φαινόμενο τους επόμενους μήνες και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα επιβάλλει κατά περίπτωση, όπου θα σημειώνονται υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, «απαγορευτικό» για τζάκια και ξυλόσομπες.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανδρουλάκης: «Η επιλογή στο πρόσωπό μου την Κυριακή είναι επιλογή συνέχειας και χρήσιμων αλλαγών» – Τι είπε για την ακύρωση του debate

«Είμαι χαρούμενος γιατί η παράταξή μας έδειξε πολιτικό πολιτισμό, σοβαρότητα, ήθος, ενότητα και νομίζω αυτό πιστώνεται σε όλους τους υποψηφί...