Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μη μας πιέζετε. Δεν αντέχουμε! Ολα κρέμονται από μια κλωστή


Μη μας πιέζετε. Δεν αντέχουμε! Ολα κρέμονται από μια κλωστή

Το ευρωπαϊκό της χαρτί ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση, καθώς την προσεχή Τρίτη ο κ. Αντ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη υψηλών προσδοκιών στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.Το ταξίδι του Πρωθυπουργού επισήμως γίνεται για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, στην ουσία όμως για να τους εκθέσει την πραγματική κατάσταση στη χώρα. Επιδίωξή του είναι να μεταδοθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το μήνυμα ότι η Ελλάδα για να υπερβεί την κρίση, έπειτα από τον γολγοθά που έχει ανεβεί, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη και αποδραματοποίηση του μνημονίου.



Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί μια καθοριστική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει μια φανερή και μια κρυφή ατζέντα. Σε αυτήν αναμένεται να καθοριστεί μια νέα διαπραγματευτική τακτική έναντι της τρόικας, η οποία θα επηρεαστεί και από την έκβαση των συνομιλιών του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να απευθυνθεί στην κοινωνία με άλλον λόγο και κυρίως να είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία αναγνωρίζουν ότι η παραμικρή στραβοτιμονιά σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις. Επιπλέον το απεργιακό κύμα διαβρώνει την κοινωνική βάση της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που το μόνο που χρειάζεται είναι οι συμμαχίες.

«Μη μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Ολα κρέμονται από μια κλωστή»
είναι το μήνυμα που θα μεταδώσει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και θα τονίσει την ανάγκη να υποστηριχθεί η δικομματική κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξουν σύντομα αναπτυξιακά μέτρα.

Σε αυτή την εκστρατεία διάσωσης της χώρας έχουν επιστρατευθεί και άλλα πρόσωπα με αφανή ρόλο. Η ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ κυρία Μαρία Δαμανάκη, παράλληλα με τα επίσημα καθήκοντά της, προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συναδέλφων της στην ανάγκη να αποκτήσει το μνημόνιο αναπτυξιακή διάσταση. Η κυρία Δαμανάκη συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο και στις 23 Σεπτεμβρίου θα δει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Η ατζέντα είναι κοινή: προσπάθεια συντονισμού ευρύτερων δυνάμεων και κατά το δυνατόν άμβλυνση των αντιθέσεων και δημιουργία κοινού μετώπου για την επόμενη ημέρα του μνημονίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εισέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση προωθεί σε όλες τις διεθνείς επαφές του (Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ) την ιδέα ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού σχεδίου Μάρσαλ για τον Νότο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, την επομένη των γερμανικών εκλογών, θα φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και θα παραμείνουν μία εβδομάδα, ενώ αναμένεται και νέα επίσκεψή τους στα τέλη Οκτωβρίου. Το γεγονός ότι η τρόικα θα έλθει δύο φορές μέσα σε έναν μήνα στην Αθήνα δεν σημαίνει σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές ότι θα ασκηθεί πίεση για λήψη νέων μέτρων.

Αντιθέτως, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το περιθώριο διαπραγμάτευσης του συνολικού προγράμματος. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, που διεξήχθη στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η Ελλάδα δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης. Στην ατζέντα του Eurogroup η χώρα μας θα ξαναμπεί τον Νοέμβριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει νωρίτερα συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για να έχει καλή έκβαση αυτή η στρατηγική, απαιτείται να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό επίπεδο. Υπάρχουν όμως «μαύρες τρύπες», οι οποίες για να τακτοποιηθούν χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Το ΠαΣοΚ, το οποίο ανησυχεί πολύ για την πορεία της προετοιμασίας, τις προηγούμενες ημέρες έστειλε κλιμάκιά του σε όλα τα υπουργεία με μνημονιακές δεσμεύσεις. Από τη συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς ανέκυψαν ζητήματα, όπως η καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο εντοπισμός των περίπου 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αρνούνται να δώσουν στοιχεία, οι αποκλίσεις στα έσοδα των Ταμείων, η μείωση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9% για τους συνεπείς εργοδότες. Το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου που επανέρχεται συνεχώς από την τρόικα βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το ΠαΣοΚ.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντλήσει οφέλη από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις για το δημόσιο χρέος. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και είναι κρίσιμο για την Αθήνα να διασφαλίσει τη θέση της σε αυτό.

Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ απέρριψε το πορτογαλικό αίτημα για χαλάρωση του στόχου σχετικά με το έλλειμμα του 2014, δηλαδή να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4% που είχε συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές. Επιπλέον, ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις γερμανικές εκλογές, κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν η Ευρώπη και η ευρωζώνη.

Η θολότητα και το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την Αθήνα, παρ' ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται πλέον σε επίσημα χέρια και η χώρα δεν κινδυνεύει από κερδοσκοπικές επιθέσεις.




Διαπραγματεύσεις
Οι επισκέψεις στις ΗΠΑ

Η διπλωματία της επίμονης διαπραγμάτευσης θα επεκταθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις 22-28 Σεπτεμβρίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα έχει επαφές με ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι οι κκ. Αχμέτ Νταβούτογλου και Σεργκέι Λαβρόφ, επαφές που δεν έχουν σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, έχουν όμως με τις αναπτυξιακές προοπτικές της και τον γεωπολιτικό ρόλο της.

Δύο ημέρες μετά την αναχώρηση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών θα αφιχθεί στις ΗΠΑ ο κ. Σαμαράς (από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου). Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει σε αυτή την επίσκεψή του να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να συζητήσουν για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, αλλά και για τις διαφορετικές λύσεις που προτείνονται σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
TO BHMA online
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...