Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Tελικά, είμαστε ρατσιστές;


Photo: Eibo Jeddah/Flickr

Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας είναι -σύμφωνα με την Anne Marie Jeannet, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης- οι πολίτες στην Ευρώπη που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική εντύπωση για το φαινόμενο της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες των χωρών τους. Η κα Jeannet, η οποία παρουσίασε τα συμπεράσματά της στο πρόσφατο συνέδριο της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης, αξιολόγησε τις απαντήσεις 95.685 ανθρώπων από 15 χώρες της Ευρώπης. Τα δεδομένα που μελέτησε προέρχονταν από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα την περίοδο 2002 - 2010 σε: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν οι κάτοικοι των παραπάνω χωρών καλούνταν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα-επίπτωση της μετανάστευσης στην οικονομία της χώρας τους, σε κλίμακα από το 0 (κακό) ως το 10 (καλό), το μικρότερο ποσοστό εμφάνισε η Ελλάδα με 3.8. Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν δεύτεροι, με τη μεγαλύτερη αρνητική εντύπωση, με 4.7. Ποσοστό που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των υπολοίπων 13 χωρών. Τη θετικότερη αξιολόγηση του φαινομένου της μετανάστευσης και των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία έδωσαν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 6.3.
Από τις απαντήσεις και τα δεδομένα που προκύπτουν, δεν πρέπει εύκολα όλοι να κατηγορήσουν -ή να κατηγορήσουμε- την Ελλάδα πως είναι μια χώρα ρατσιστών-ξενοφοβικών κατοίκων. Οι συνθήκες εισόδου των μεταναστών σε Αγγλία και Λουξεμβούργο για παράδειγμα, δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια. Ιδιαίτερα, όταν εμείς δεχτήκαμε πρώτοι τα κύματα των μεταναστών από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ κ.λπ. Η χώρα μας, για την πλειοψηφία των μεταναστών, είναι ο ενδιάμεσος σταθμός “μετεπιβίβασης” προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός πως εγκλωβίζονται στην Ελλάδα είναι το επόμενο στάδιο, στο οποίο δημιουργούνται και εμφανίζονται όλα τα προβλήματα. Τα συμπεράσματα στην ουσία δείχνουν πως οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι δεν έχουν βιώσει σε καμία περίπτωση αυτό που έχει βιώσει ο μέσος Έλληνας, είναι οι πλέον καχύποπτοι και “αφιλόξενοι” απέναντι προς τους μετανάστες, σε σχέση με την πλειοψηφία των κατοίκων της Ε.Ε.
Όπως ήταν φυσικό, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην παρουσίασή της επικεντρώθηκε περισσότερο σε στοιχεία που αφορούσαν τους κάτοικους του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει να σημειώσουμε άλλα δυο σημαντικά συμπεράσματά της. Το πρώτο είναι πως οι κάτοικοι του κοσμοπολίτικου Λονδίνου είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής εντύπωσης 6.0, υψηλότερο κατά 26% σε σχέση με άλλες πόλεις της Βρετανίας. Το δεύτερο είναι πως όσοι είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση αξιολόγησαν θετικά το φαινόμενο της μετανάστευσης στην τοπική οικονομία, με ποσοστό 5.3. Ποσοστό 24% υψηλότερο από αυτό που προέκυψε από τις απαντήσεις αυτών που δεν είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...