Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Offshore πίσω από τα $500 εκατ.


Offshore πίσω από τα $500 εκατ.


Φύλλο και φτερό έχουν κάνει στο ΣΔΟΕ, υπό την επιτήρηση των οικονομικών εισαγγελέων, τους τέσσερις λογαριασμούς της εμφανιζόμενης ως δικαιούχου της μεγαλύτερης κατάθεσης στη λίστα Λαγκάρντ Μαρίας Παντελή.
Μεταξύ των πέντε εταιρειών που διοχετεύουν με εκατομμύρια δολάρια τους λογαριασμούς που «κρύβονται» στο αρχείο της κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων είναι και εταιρεία με την επωνυμία Sunflower (Ηλιοτρόπιο), η οποία μάλιστα, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, εμφανίζει δραστηριότητα και στην Αθήνα. Ως επικεφαλής και δικαιούχος της εταιρείας εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Παντελή, επιχειρηματίας κατά δήλωσή της, όπως καταγράφεται στο αρχείο της λίστας.

Ενώ οι δικαστικές αρχές ασχολούνται με τις ημερομηνίες αντιγραφής του επίμαχου USB και με την αλλοίωση της λίστας, οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, αλλά και η ομάδα του Ι. Παναγιωτόπουλου στον ΣΔΟΕ, έχουν μπει στα αρχεία της μεγάλης κατάθεσης και ερευνούν τα πολύτιμα στοιχεία τους. Οι εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι όλες εταιρείες επενδύσεων, οι περισσότερες υπεράκτιες και με έδρες περίεργους φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη των δικαιούχων τους σε δικηγορικά γραφεία στην Ευρώπη ή στην Ασία. Τα συμφέροντα των επί μέρους funds μοιάζουν κατ' αρχήν να είναι στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, σε κάποιες περιπτώσεις στην Καλιφόρνια και στο Ιλινόι. Σύμφωνα με τη δήλωση του ιδιοκτήτη του fund CMA Σάμπι Μιωνή, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει ότι η κυρία Παντελή ήταν υπάλληλος του επενδυτικού του ομίλου, «η κατάθεση ήταν ομολογιακή και από πίσω είχε μεριδιούχους ιρλανδικών συμφερόντων, ενώ το ομολογιακό κεφάλαιο ήταν εισηγμένο και στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας». Οι έρευνες του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει αυτές τις εταιρείες αλλά ακόμη είναι μάλλον μακριά από τους δικαιούχους.

Βεβαίως, σύμφωνα και με αρμόδιες δικαστικές πηγές, είναι άγνωστο πώς και γιατί ως δικαιούχος στη λίστα εμφανίζεται η υπάλληλος με απολαβές όχι μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ τον μήνα. Η ίδια η κυρία Παντελή μετά την αποκάλυψη της λίστας - ίσως συμπτωματικά - ταξίδεψε το 2010 σε χωριό έξω από τη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου ζει σήμερα με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι έμπορος οπτικών. Θα κληθεί ως μάρτυρας ή ύποπτη από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλοτε προϊστάμενό της και σημερινό μόνιμο κάτοικο Ισραήλ κ. Μιωνή.

Εκτεταμένες έρευνες γίνονται και μεταξύ των άλλων καταθετών της λίστας. Κάποιοι μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλοι δεν μπορούν, με αποτέλεσμα να θεωρείται σίγουρο ότι θα ελεγχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Μεταξύ των καταθετών εμφανίζονται και δικηγόροι - αντίκλητοι υπεράκτιων εταιρειών -, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστά ονόματα των Αθηνών. Επίσης δικαστική συνδρομή θα ζητηθεί από χώρες για τον εντοπισμό των τελικών δικαιούχων δεκάδων υπεράκτιων εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους, που δεν έχουν δυστυχώς σύμβαση συνεργασίας με τη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των έμπειρων ελεγκτών του ΣΔΟΕ, από την είσπραξη των προστίμων μπορούν να μπουν στα ταμεία της χώρας ποσά που φθάνουν τα 600 εκατ. ευρώ!



Αβεβαιότητα
Θα μιλήσει ο κ. Διώτης;

Κρίσιμες για την πορεία της επίμαχης λίστας θα είναι οι εξηγήσεις που θα δοθούν από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη. Καλείται για συμπληρωματικές εξηγήσεις και στοχοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη των οικονομικών εισαγγελέων ότι η μεταγραφή στο στικάκι που δόθηκε στον Ευ. Βενιζέλο έγινε στις 9 Ιουλίου 2011 και πάντως όταν αυτό βρισκόταν στα χέρια του. Με βάση αυτό το εύρημα οι εξηγήσεις που ζητούνται από τον κ. Διώτη αφορούν και το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου. Μάλιστα το έγγραφο με τη νέα κατηγορία παραδόθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στον νομικό που τον εκπροσωπεί. Ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Διώτη εμφανιζόταν αβέβαιος αν ο πελάτης του θα μπει στην ουσία της υπόθεσης ή θα επικαλεστεί το δικαίωμά του να απαντήσει στο μέλλον. «Το αν μιλήσει ο άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ θα το αποφασίσει ο ίδιος» έλεγαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

Σε σχέση τώρα με το αν θα αποφασιστεί η άσκηση ή μη δίωξης εναντίον του, αυτό μάλλον είναι αμφίβολο, αφού οι εισαγγελείς φαίνονταν αποφασισμένοι να διαβιβάσουν στη Βουλή όλα τα στοιχεία της δικογραφίας εν όψει της συζήτησης της Πέμπτης για τη σύσταση ή μη της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Αν αποσταλεί ο φάκελος στη Βουλή, η απόφαση που θα ληφθεί για τα πολιτικά πρόσωπα συμπαρασύρει και τους συμμέτοχους. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους πάντως, η προθεσμία που τίθεται στην Προκαταρκτική να έχει ολοκληρώσει την παραπομπή ή όχι των πολιτικών σε 15 ημέρες θεωρείται ασφυκτική και μάλλον απαγορευτική για την ολοκλήρωση της έρευνας.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...