Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Μπορεί (;) να «κελαηδήσει» ο Ελβετός



Μάρτυρας-κλειδί για την αποκάλυψη των ένοχων μυστικών του ομίλου CMA του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της «λίστας Λαγκάρντ», είναι ο Ελβετός δικηγόρος Ολιβιέ Καβαντινί.

Ο 40χρονος δικηγόρος, εταίρος της μεγάλης νομικής εταιρίας Python and Peter της Γενεύης, έχει οριστεί από τις 24 Μαρτίου 2011 εκκαθαριστής με δικαίωμα μοναδικής υπογραφής της Capital Management Advisors (CMA). Πρόκειται για τον τέταρτο από τους σημαντικούς μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης που αποκαλύπτει σε σειρά καθημερινών άρθρων η
«δημοκρατία» και οι οποίοι έως τώρα δεν είναι γνωστοί στην ελληνική δικαιοσύνη.

Η CMA, με έδρες στη Γενεύη και στις Βερμούδες, αποτελούσε την ομπρέλα ποικίλων παραρτημάτων ανά τον κόσμο, με πιο χαρακτηριστικό το CMA Global Hedge που διακινούσε κεφάλαια από τον επενδυτικό παράδεισο των νησιών Γκέρνσεϊ στη Μάγχη έως τις Μπαχάμες! Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του στη ΝΕΤ την περασμένη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι τα 550.000.000 ευρώ από τα περίπου 2,1 δισ. (συνολικά) της «λίστας Λαγκάρντ» παρέπεμπαν στην κυρία Μ. Παντελή, η οποία είναι υπάλληλος του κ. Μιονί. Με τη σειρά του, ο κ. Μιονί και δύο Ελληνες υπήκοοι ήταν οι διαχειριστές του ομίλου CMA που πραγματοποιούσε συναλλαγές μέσω της τράπεζας HSBC της Γενεύης.

Οπως δημοσίευσε προχθές η «δημοκρατία», το CMA Global Hedge αποφασίστηκε να αποχωρήσει από τις διεθνείς χρηματαγορές και τους διάφορους επενδυτικούς παραδείσους τον Αύγουστο του 2010, δηλαδή ελάχιστες ημέρες μετά την αποκάλυψη των «Financial Times» και «The Wall Street Journal» ότι είχαν υποκλαπεί απόρρητα στοιχεία 15.000 καταθετών από την HSBC. Εξ αυτών, 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα συγκροτούν τη «λίστα Λαγκάρντ».


Διπλός ρόλος

Μετά την επιβεβαίωση της διαρροής ο κ. Μιονί, μαζί με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο της CMA Βερμούδων και στενή φίλη του Κέρι Γουόνγκ, έσπευσε να εκκαθαρίσει το CMA Global Hedge. Η βιασύνη και ο πανικός τους προκάλεσαν διάφορες παλινωδίες από τον Αύγουστο του 2010 και για μια περίοδο επτά μηνών, αλλά τελικά το CMA Global Hedge εκκαθαρίστηκε στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου 2011.

Ο Ελβετός δικηγόρος κ. Καβαντινί εμφανίζεται στο προσκήνιο της υπόθεσης ακριβώς αυτήν τη χρονική περίοδο με διπλό ρόλο:

-Πρώτον, ο κ. Καβαντινί στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 αναλαμβάνει την εκκαθάριση της εταιρίας EFG Trust Company, η οποία αποφασίστηκε να διαλυθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη εταιρία ανήκε στον όμιλο της EFG International Asset Management που είχε εξαγοράσει τη CMA το 2006 και συμμετείχε και στο CMA Global Hedge. Βάσει της συμφωνίας εξαγοράς, η διαχείριση της CMA παρέμεινε υπό τον έλεγχο του κ. Μιονί και των δύο Ελλήνων στενών συνεργατών του, ενώ η EFG ασκούσε εποπτεία μόνον επί της γενικής επενδυτικής στρατηγικής. Μετά τις αποκαλύψεις του καλοκαιριού του 2010 για την υποκλοπή στοιχείων από την HSBC, που θα εξέθεταν την ομάδα του κ. Μιονί, αποφασίζεται η διάλυση της EFG Trust, ώστε να μη δοθεί η παραμικρή αφορμή σύνδεσης του ομίλου με τις ειδικότερες επιλογές της CMA που βρισκόταν υπό ανεξάρτητη διαχείριση. Εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις της ελβετικής νομοθεσίας και αφού ο κ. Καβαντινί εξετάζει σωρεία στοιχείων, η εκκαθάριση της EFG Trust ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου 2011.

-Δεύτερον, ο κ. Καβαντινί στις 24 Μαρτίου 2011 αναλαμβάνει την εκκαθάριση και της CMA του κ. Μιονί, αφού δηλαδή ο Ελβετός δικηγόρος έχει ανταποκριθεί στην προτεραιότητα της EFG Trust και ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας έχει κλείσει την υπόθεση της CMA Global Hedge. Η απόφαση διάλυσης της CMA Γενεύης έχει ληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου 2011. Βασιζόμενος στην προεργασία των προηγούμενων μηνών, καθώς πολλά νομικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία (κοινά και στις δύο εταιρίες) είχαν ήδη ελεγχθεί, ο κ. Καβαντινί ολοκληρώνει τον χειρισμό των εκκρεμοτήτων του κ. Μιονί σχετικά σύντομα, στις 9 Μαΐου 2011.

Το σημαντικότερο ερώτημα, όσον αφορά τον κ. Καβαντινί, είναι αν οι κινήσεις του καλύπτονται από το δικηγορικό απόρρητο ή όχι. Εως πριν από ορισμένα χρόνια, η ελβετική νομοθεσία προστάτευε πλήρως το απόρρητο, ακόμη και σε διαδικασίες εκκαθάρισης που σε άλλες χώρες έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατα υιοθέτησαν νέες διατάξεις τόσο ως προς την εκκαθάριση όσο και ως προς ορισμένες πτυχές της (παλαιότερα απαραβίαστης) απόρρητης σχέσης δικηγόρου - πελάτη σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή άλλης παράνομης κίνησης κεφαλαίων.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Δυναμική πορεία για τον 37χρονο Μοχάμεντ – «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 37χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Καμραν Ασίκ, ο οπ...