Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Μέτρα για τους δανειολήπτες έως το Μάρτιο



Μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει τα μέτρα για τους δανειολήπτες, ενώ εξακολουθεί να συζητά με τις τράπεζες για το ξεχωριστό σχέδιο που αφορά όσους έχουν ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, παρά τις αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο. Οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δανειοληπτών και το ωράριο των καταστημάτων είναι δύο από τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για το 2013 και ανακοινώθηκαν χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το σύνολο των πρωτοβουλιών,
που κινούνται σε τρεις άξονες: Την ενίσχυση της ρευστότητας, τα δημόσια έργα και τις διαρθρωτικές αλλαγές (όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού).

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε και επίσημα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία λιμένα κρουαζιεροπλοίων στον Πειραιά και τόνισε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σοβαρούς ομίλους του εξωτερικού. Στόχος είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς σε λιμάνι εκκίνησης (homeporting) για κρουαζιερόπλοια, καθώς σήμερα είναι λιμάνι διέλευσης και χάνει τεράστια έσοδα. Εκτιμάται ότι η μέση δαπάνη ενός τουρίστα είναι της τάξης των 300 ευρώ ανά επιβάτη στα λιμάνια εκκίνησης (οι τουρίστες που θα επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο φτάνουν νωρίτερα και δαπανούν στην τοπική οικονομία), έναντι περίπου 20 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης.

Στο μέτωπο των επενδύσεων και της στήριξης των εξαγωγών ανακοινώθηκε η συγχώνευση του Invest in Greece με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), με την ηγεσία του υπουργείου να παραδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις μεγάλες επενδύσεις. Από τα 11 επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία «fast track» (συνολικού ύψους περί τα 7 δισ. ευρώ) το ένα έχει ακυρωθεί (επένδυση της ΔΕΗ για φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη) και μόνο τέσσερα βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Για τα δημόσια έργα ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων εντός του Απριλίου. Επιπλέον, θα προχωρήσει αυτόνομα ο διαγωνισμός για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Τέλος, εντός των ημερών επιλέγονται οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...