Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το πετρέλαιο έβαλε φωτιές



Σε κίνημα, στο οποίο μάλιστα συμμετέχουν ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές, εξελίσσονται οι φωνές εντός της Βουλής που ζητούν να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ή έστω να διευρυνθεί ο αριθμός των πολιτών που το δικαιούνται, την ώρα που ο χειμώνας έχει δείξει για τα καλά τα δόντια του και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αδυνατεί να το αγοράσει.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά τη μείωση του ειδικού φόρου, καθώς -όπως υποστηρίζει- ούτε τα αναμενόμενα έσοδα ήρθαν στα δημόσια ταμεία ούτε το λαθρεμπόριο καυσίμων αντιμετωπίστηκε, ενώ «εντείνεται ακόμα περισσότερο η ανθρωπιστική
κρίση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «γαλάζιος» βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζητά την επανεξέταση του μέτρου, καθότι δεν εξυπηρετείται ο αρχικός στόχος του δημοσιονομικού οφέλους.

Το ΠΑΣΟΚ, ένας εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, προτείνει να επιστρέφεται αυτομάτως και πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ, έχει ζητήσει να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων αυτού.

Οξεία είναι η αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που με τροπολογίες στο φορολογικό νομοσχέδιο, ζητούν τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Την αρχή έκαναν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ακολούθησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίστοιχη ενέργεια θα προβεί και το ΚΚΕ, όπως έκανε γνωστό η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Την άμεση μείωση του πετρελαίου θέρμανσης στα 88 λεπτά το λίτρο, έχει ζητήσει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα «για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει πετρέλαιο», απηύθυνε χθες και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Στο μεταξύ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της «αιθαλομίχλης» που έχει προκύψει από τη μεγάλη χρήση των τζακιών και των ξυλόσομπων, η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, εξήγγειλε χθες την πρόθεσή της να δοθούν κίνητρα για τη μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά.
Κατηγορίες
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...