Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Δραματική συνεδρίαση


Στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις πιο δραματικές συνεδριάσεις της μεταπολίτευσης. 'Ισως η πιο δραματική, όπως φαίνεται και από το ύφος που υιοθετούν οι ομιλητές, αλλά και από την ένταση που σκεπάζει την αίθουσα της ολομέλειας. Προηγήθηκαν εξελίξεις που απείλησαν με εμπλοκή και οδήγησαν σε απόσυρση ρύθμισης εις βάρος των υπαλλήλων της Βουλής. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών που αναγκάστηκε να υποχωρήσει προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία. Και έξω, στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, σημειώθηκαν επεισόδια κάτω από τη βροχή.
«Κάνω έκκληση σε όλους σας. Σε όλους ανεξαιρέτως, να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια. Η κοινωνική έκρηξη δεν φέρνει απελευθέρωση. Φέρνει εσωτερικό σπαραγμό.» Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε δραματικούς τόνους καλώντας τη Βουλή να στηρίξει «τα τελευταία επώδυνα μέτρα
προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση των τελευταίων 37 χρόνων. Ορισμένα από τα μέτρα είναι απαραίτητα, είπε, αλλά οι περικοπές είναι άδικες. «Ωστόσο πρέπει να αντιστρέψουμε μία πορεία που μας πήγαινε προς την καταστροφή. Τώρα τρία κόμματα στηρίζουν μία προσπάθεια αλλαγής της χώρας.» Ο πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ενότητα της χώρας με λαϊκισμό και δημαγωγία. «Ελεύθερος είναι αυτός που αγνοεί τα δεσμά του. Ελεύθερος είναι εκείνος που τα αναγνωρίζει και τα κόβει. Θέλω μία Ελλάδα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης. Που θα κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. Που θα επιδιώκει τη δημιουργία και όχι τον διχασμό. Την προσδοκία αυτής της Ελλάδας ζητώ να επισφραγίσουμε όλοι εδώ απόψε» είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία του κάτω από τα χειροκροτήματα των βουλευτών του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές. «Σημερα ήταν σαν ακούμε τον επικήδειο μίας κυβέρνησης που επί τέσσερις μήνες κάνει τα εντελώς διαφορετικά από εκείνα που είπε στις προγραμματικές της δηλώσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα-λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα. «Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στη Βουλή, στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας.» Ήταν μία ομιλία σε υψηλούς τόνους με προσωπικές αιχμές. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Οικονομικών για παλαιοκομματισμό. «Έχετε το θράσος να απευθύνεστε στην Αριστερά και να λέτε για προστασία προνομιούχων.» Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και είπε ότι ο εκβιασμός για επιστροφή στη δραχμη δεν έχει βάση αφού και η Ευρώπη θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Εγκάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό για κινδυνολογία σχετικά με τη δραχμή. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου θα καταπέσουν στη Δικαιοσύνη, «εκτός και αν το μνημόνιο αντικαθιστά και το Σύνταγμα.»
«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτιζόμαστε πολιτικά και ιδεολογικά. Συνεργαζόμαστε όμως για τη σωτηρία της χώρας καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση» είπε ο Ευ. Βενιζέλος, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική. «Όποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να εκβιάσουμε τους Ευρωπαίους δεν υπολογίζουν το πόσο ανορθολογική είναι η ευρωπαϊκή πολιτική και πόσο δύσκολο είναι το παιχνίδι με τη φωτιά που έχει φτιάξει το κακέκτυπο της Ελλάδας που δεν θέλει και δεν μπορεί.» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα οξύς κατά του Α. Τσίπρα, τον εγκάλεσε για λαϊκισμό και χαρακτήρισε τις θέσεις του λαϊκίστικες. Υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια. «Ας αναλογιστούν όλοι τι θα συνέβαινε αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε και πάλι το βάρος των αποφάσεων στην κυβέρνηση συνεργασίας«, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος το 2010 η πολιτική επιλογή του μοναχικού δρόμου καθώς το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στο πρώτο μνημόνιο.» Και υπογράμμισε ότι άλλα τέτοια μέρα δεν αντέχει η χώρα, ούτε πρόκειται να τα πάρει κανείς.
Νωρίτερα ο Φ. Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών» καθώς δεν δύναται να στηρίξει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο στηρίζει την κυβέρνηση γιατί η χώρα πρέπει να έχει σταθερότητα και να διασφαλίσει τη θέση της στο ευρώ.
Ο Πάνος Καμμένος προέβλεψε ότι με τη λήψη των μέτρων η χώρα θα χρεοκοπήσει εντός των επομένων μηνών. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αποστάσεις από την Ευρωπη και να κάνει μονομερή διαγραφή χρέους εις βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έκανε λόγο δε για «μπίζνες» που γίνονται τώρα με τους τραπεζίτες.
«Η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει τα μέτρα. Κάθε κόμμα χαρακτηρίζεται στη συνείδηση του λαού από τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι. Εμείς λέμε όχι στα μέτρα γιατί οδηγούν σε ύφεση χωρίς τέλος. Η ιστορία θα κρίνει εσάς και εμάς. Εσείς όμως έχετε κάθε λόγο να ανησυχείτε», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...