Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

«To μέλλον θα μας δικαιώσει»


thumb



Στο μέλλον παραπέμπει η ΔΗΜΑΡ τη… δικαίωσή της για τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, στην οποία παρα­μένει προσηλωμένη όπως επιβεβαιώ­θηκε (με σημαντικές ωστόσο απώλει­ες) στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σαββα­τοκύριακο, με στόχο την «επιτυχία του κυβερνητικού έργου».
Η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί πολιτικά, επομέ­νως είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή της στη διατήρηση της κυ­βερνητικής και πολιτικής σταθερότη­τας και της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Μετά βέβαια και την επίσκε­ψη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν «έκλεισε» ζητήματα, αντιθέτως άφη­σε με ερωτηματικά «ζωτικής» φύσης θέματα, όπως η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, κάτι που ανησύχησε τους επιτελείς της ΔΗΜΑΡ, η ρητορική περί πολιτικής επαναδιαπραγμά­τευσης εκ μέρους της εν λόγω κυβέρ­νησης, η οποία θα αποδώσει
κάποια στιγμή καρπούς, δείχνει να δέχεται
καίριο πλήγμα.
Η ηγεσία του κόμματος αναδεικνύ­ει στα επιχειρήματά της – τα οποία αποτυπώνονται και στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής – τις «αντιξοότη­τες» με τις οποίες αναμετράται προ­κειμένου να πετύχει «τον διπλό στό­χο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της προστασίας των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας». Η προγραμματική συμφωνία, σημειώνεται, «συνιστά την πολιτική δέσμευση από την οποία δεν παραιτούμαστε», όμως «γνωρίζουμε ότι η υλοποίησή της δεν μπορεί να γίνει με χρονοδιάγραμμα άμεσης και αυστηρής εφαρμογής».
Ανεξάρτητα πάντως από το τι έδω­σε και, κυρίως, τι δεν έδωσε η Μέρκελ στην επίσκεψή της, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στο εξής πλαίσιο διεκδίκησης: χρονική επιμήκυνση της δημοσιονο­μικής προσαρμογής και αντίστοιχη κατανομή των μέτρων στα έτη που θα διαρκεί το πρόγραμμα, υιοθέτηση της ρήτρας αντικατάστασης, κανονι­κή εφάπαξ καταβολή της δόσης των 31,5 δισ., τη μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης και, κυρίως, σε πρωτοβουλίες που αφο­ρούν την ανάπτυξη. Παρά ταύτα, η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην επι­μήκυνση, η τρόικα πιέζει για τη λήψη του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που αφορούν σε μισθούς συντάξεις και δαπάνες μέσα στο 2013, ενώ και για τη δόση η καγκελάριος παρέπεμ­ψε στην τρόικα. Με άλλα λόγια, η πο­λιτική λύση στην οποία «επένδυε» και η ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικός εταίρος δεν ήρθε, με αποτέλεσμα οι επιτελείς του κόμματος να περιορίζονται στην αποτίμηση της επίσκεψης ενός θετι­κού πρώτου βήματος.

Καταψήφιση
Στο μεταξύ στο κόμμα διευρύνονται οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της ηγεσίας και τη συμμετοχή στην κυβέρ­νηση, καθώς 21 στελέχη της Κεντρι­κής Επιτροπής ψήφισαν το κείμενο της μειοψηφίας, το οποίο προωθήθηκε με πρωτοβουλία τριών στελεχών της Εκτελεστικής Επιτροπής και έλαβε 21 ψήφους (επί 104 ψηφισάντων). Η κε­ντρική εισήγηση έλαβε 80 ψήφους.
Η μειοψηφία με το κείμενό της ζη­τά «να μην υπάρξει θετική ψήφος στο πακέτο των μέτρων που έρχεται προς ψήφιση». Καταγράφεται επίσης η εκτί­μηση ότι «η προγραμματική συμφωνία έχει ήδη παραβιαστεί στα βασικά της σημεία, ενώ τα νέα επώδυνα μέτρα λι­τότητας που πρόκειται να λάβει η κυ­βέρνηση ακυρώνουν το εγχείρημα»
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...