Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Με υποβάθμιση προειδοποιεί τις ΗΠΑ η Moody's

 

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's «χτύπησε» το καμπανάκι της υποβάθμισης στην Ουάσινγκτον, εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποτραπεί ο κίνδυνος ύφεσης, όταν αυξηθεί «αυτόματα» η φορολογία και περικοπούν ταυτόχρονα δαπάνες.

Η Moody's έχει ήδη ρίξει στο αρνητικό τις προοπτικές της άριστης αμερικανικής αξιολόγησης, ενώ πέρυσι η S&P είχε υποβαθμίσει κατά μία μονάδα την Ουάσινγκτον.

Εάν το Κογκρέσο δεν φτάσει σε συμφωνία, στις 2 Ιανουαρίου εκπνέουν «αυτόματα» οι φοροελαφρύνσεις που είχαν εισαχθεί επί Τζορτζ Μπους και παράλληλα περικόπτονται δαπάνες ενός τρισ. δολαρίων (για στρατιωτικό εξοπλισμό και για εσωτερικές δαπάνες).

Οι ταυτόχρονες επιπτώσεις αυτών των δύο στη μείωση της κίνησης στην αμερικανική αγορά, κινδυνεύει να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ευάλωτη ανάκαμψη.

«Εάν οι διαβουλεύσεις (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών) οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές που σταθεροποιούν και μειώνουν μεσοπρόθεσμα το χρέος έναντι του ΑΕΠ, η αμερικανική αξιολόγηση θα παραμείνει στο Aaa και οι προοπτικές της θα επιστρέψουν στο "σταθερό"» ανέφερε η Moody's.

Στην αντίθετη περίπτωση, η Moody's ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση.

Η προειδοποίηση του οίκου υπογραμμίζει περισσότερο τους κινδύνους ενός πολιτικού αδιεξόδου στο Κογκρέσο παρά τους κινδύνους για το αμερικανικό χρέος.
Οι Δημοκρατικοί, πάντως, δεν δείχνουν ιδαιίτερο ζήλο να πιέσουν τους Ρεπουμπλικανούς για να επιτευχθεί συμφωνία, ευελπιστώντας πως η ασφυκτική προσθεσμία του Ιανουαρίου θα φέρει τους βουλευτές στο τραπέζι των συνομιλιών αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως ακόμη και η περυσινή «ηχηρή» υποβάθμιση της S&P είχε περιορισμένο αντίκτυπο: Τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν «ασφαλές λιμάνι» και οι αγορές συνεχίζουν να δανείζουν την Ουάσινγκτον με χαμηλά επιτόκια.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Δυναμική πορεία για τον 37χρονο Μοχάμεντ – «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 37χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Καμραν Ασίκ, ο οπ...