Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη;

Photo: endraum
Οι Έλληνες δεν μπορούν να παραμείνουν στο ευρώ και ταυτόχρονα να καταγγείλουν την δανειακή σύμβαση. Σε αυτό το σημείο συμφώνησαν οι τρείς Έλληνες καθηγητές πού έλαβαν μέρος στην μετεκλογική συζήτηση πού έγινε στο London School of Economics (το κείμενο που ακολουθεί βασίζεται στο εκτεταμένο ρεπορτάζ της συζήτησης που δημοσιεύθηκε στην Δανική ημερησία Information)

Εκεί που διαφώνησαν ήταν στο αν συμφέρει την Ελλάδα να είναι μέσα η έξω από το ευρώ.

«Το αποτέλεσμα είναι σαφές» λέει ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής του University of London. «Οι Έλληνες δεν επιθυμούν την δανειακή σύμβαση. Όμως αυτό είναι αντιφατικό στο βαθμό που επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Οι Έλληνες επιθυμούν την κρατική χρεοκοπία, την εξάλειψη του χρέους, την αναδιάρθρωση της οικονομίας-όλα αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα. Όμως επιθυμούν να γίνουν όλα αυτά στα πλαίσια της ευρωζώνης. Αυτό όμως δεν γίνεται».
Και ο καθηγητής του Birbeck College Διονύσης Δημητρακόπουλος συμφωνεί ότι αποτελεί παράδοξο ότι οι έλληνες αφ ενός ψήφισαν εναντίοn της δανειακής σύμβασης και αφ ετέρου επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του University of Cardiff Μιχαήλ Αργυρίου τόνισε ότι πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος που θα τους επιτρέψει να καταγγείλουν την δανειακή σύμβαση και να παραμείνουν όμως στο ευρώ.
«Τέτοιος δρόμος δεν υπάρχει. Αν πούμε όχι στο πρόγραμμα βοηθείας η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτή η πιθανότητα υπάρχει μόνο στην φαντασία ορισμένων πολιτικών και πολιτών. Δεν μπορεί να γίνει».
Όμως εκεί που διαφωνούν οι τρείς καθηγητές αφορά το αν τελικά η χώρα θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή συνεργασία για την ανόρθωση της οικονομίας.
«Αν κυβερνήσει ο Σύριζα» είπε ο κ.Λαπαβίτσας « θα αναγκασθεί να βγάλει την Ελλάδα από της ευρωζώνη. Όμως πιστεύω ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι το αποτέλεσμα κρατικής χρεωκοπίας, κάτι που μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ασκεί την εξουσία. Αυτό πού
συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα είναι πολύ επικίνδυνο. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος αλλά ένα μαφιόζικο κράτος»
Ο κ. Αργυρίου δεν πιστεύει ότι οι επόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη. «Στις επόμενες εκλογές η επιλογή που θα πρέπει να παρουσιασθεί στους Έλληνες είναι μεταξύ στήριξης της δανειακής σύμβασης η εξόδου από το ευρώ. Η Ελλάδα έμεινε από χρήματα επειδή η οικονομία της βασίζεται σε απηρχαιωμένες, αναποτελεσματικές, κρατικιστικές δομές. Όλες οι ανάλογες δομές στην ιστορία κατέρρευσαν. Η Ελλάδα έμεινε τελευταία».
Ο καθ Δ. Δημητρακόπουλος είναι ο μόνος που πιστεύει ότι μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάν στην Γαλλία μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή της δανειακής σύμβασης – όμως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

« Όταν η χώρα διαπραγματευόταν την πρώτη δανειακή σύμβαση, δεν υπήρχε ένας Έλληνας υπουργός που μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα αν το υπουργείο του είχε 10 η 1000 υπαλλήλους. Οι Έλληνες αισθάνονται ευρωπαίοι. Αυτό όμως πού έχουν αρχίσει να μαθαίνουν είναι oτι η συμμετοχή στην ΕΕ δεν συνοδεύεται από ένα τζάμπα πρωινό. Τούς πούλησαν την συμμετοχή στο ευρώ με το επιχείρημα ότι τώρα θα μπορούσαν να αποκτήσουν φτηνά στεγαστικά, αλλά κανείς δεν τους εξήγησε τι συνεπάγεται η συμμετοχή.»
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανδρουλάκης: «Η επιλογή στο πρόσωπό μου την Κυριακή είναι επιλογή συνέχειας και χρήσιμων αλλαγών» – Τι είπε για την ακύρωση του debate

«Είμαι χαρούμενος γιατί η παράταξή μας έδειξε πολιτικό πολιτισμό, σοβαρότητα, ήθος, ενότητα και νομίζω αυτό πιστώνεται σε όλους τους υποψηφί...