Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μόντι-Ρεν: Να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της


Μόντι-Ρεν: Να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις τηςΜάλιστα ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός ήταν περισσότερο από σαφής στο μήνυμα του προς τη χώρα μας, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τον κ.Ρεν.

«Η μεγάλη δυσκολία στην εξασφάλιση της διακυβέρνησης της Ελλάδας, δεν πρόκειται να μειώσει τις αξιώσεις της Ευρώπης για την διατήρηση των δεσμεύσεων για δημοσιονομική πειθαρχία και τις προσπάθειες για ανάπτυξη», τόνισε ο Μάριο Μόντι.

«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, ελπίζουμε να συγκροτηθεί, στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση συνασπισμού που να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας» υπογράμμισε και ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Πλησιάζει η στιγμή του ευρωομόλογου

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά και την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, σχετικά με τα εργαλεία για την επίτευξη της ανάπτυξης, οι κ.κ. Μόντι και Ρεν αναφέρθηκαν στο θεμα των ευρωομολόγων. «Τα θεωρώ αναγκαία. Είμαι βέβαιος ότι η Ένωση θα τα υιοθετήσει, όχι άμεσα, αλλά η στιγμή πλησιάζει όλο και περισσότερο» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Για το θέμα αυτό πρέπει να γίνει μια σημαντική και σε βάθος συζήτηση τους επόμενους μήνες. Είναι μια παρτιτούρα που θα παίξουμε στο μέλλον» συμπλήρωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Σύμφωνα με τον Μόντι «η Γερμανία επιμένει στο θέμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ευτυχώς που στο παρελθόν, υιοθέτησε αυτή την στάση. Αλλά στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε άλλες χώρες, γίνεται έντονα αισθητή, τώρα, η ανάγκη της ανάπτυξης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επέμεινε ότι «πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά είναι απόλυτα αναγκαίο να περάσουμε από την φάση της μελέτης σε εκείνη της εφαρμογής».

Ο Μόντι, ζήτησε από τον Όλι Ρεν «να παίξει ενεργό ρόλο», διαβεβαιώνοντάς τον ότι «η Ιταλία θα
τον στηρίξει». Από την πλευρά του, ο Φιλανδός επίτροπος τόνισε ότι «για την ανάπτυξη χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών με την Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας».

Κατά την άποψη του Όλι Ρεν μπορούν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε τομείς όπως των μεταφορών, της έρευνας, της ανάπτυξης, να υιοθετηθούν τα ευρωπαϊκά ομόλογα Project Bond (για τα δημόσια έργα) και να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Τόσο ο Μόντι όσο και ο Ρεν, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συχνά, χρεοκοπούν λόγω των απλήρωτων οφειλών από μέρους του δημοσίου, σε διάφορες χώρες.

Αυστρία: Δεν τίθεται θέμα παρεκκλίσεων από το μνημόνιο

Τη θέση ότι δεν μπορούν να γίνουν παρεκκλίσεις από τους όρους, που τέθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, επειδή στη χώρα διεξήχθηκαν βουλευτικές εκλογές, διατύπωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου, όπως είπε, απέτυχε ήδη η πρώτη διερευνητική προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι δυνατή μια κυβέρνηση σε ευρεία βάση, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές.

Ομως ανεξάρτητα από τη μορφή της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος τόνισε επίσης με έμφαση πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ούτε και να τεθεί αυτό εκτός ισχύος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, απέρριψε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που θα προκαλούσε, όπως είπε, προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αντίθετα, όπως είπε, η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση και έπειτα από σκληρές προσπάθειες και μέτρα, να καταφέρει και πάλι να αναχρηματοδοτείται από τις αγορές.

Αναφερόμενος στο ίδιο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ο κ. Φίσερ επισήμανε πως αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι πρόκειται να συμβεί στο εξής, όσο μάλιστα διαρκούν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ως προς τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Αυστριακός πρόεδρος παρατήρησε πως ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη συμπλήρωσης της ακολουθούμενης στην Ευρώπη πολιτικής, με κίνητρα για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Επιπλέον, όπως επισήμανε, ο νέος Γάλλος πρόεδρος συμμερίζεται τη θέση της Αυστρίας για την ανάγκη επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
EΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...