Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ηρεμία ζητεί η διεθνής κοινότητα από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους


Ηρεμία ζητεί η διεθνής κοινότητα από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία απευθύνει η διεθνής κοινότητα μπροστά στην επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας. Σε τέσσερις ημέρες εχθροπραξιών οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 23 Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων αμάχων και παιδιών, ενώ στην επικράτεια του Ισραήλ έχουν εκτοξευτεί περισσότερες από 240 ρουκέτες.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους της Γάζας· τόνισε ότι για μία ακόμη φορά οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και αποκατάσταση της ηρεμίας.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτες» οι επιθέσεις με ρουκέτες, και ταυτόχρονα ζήτησε από το Ισραήλ τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Εκκληση για ηρεμία έχουν απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει χαρακτηρίσει «σφαγή» τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τη Δευτέρα τις επιθέσεις με ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ. «Καλούμε και τις δύο πλευρές -όλες τις πλευρές- να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας» είπε από τη Νέα Υόρκη, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ με επίκεντρο τη Συρία.

Η νέα έξαρση της βίας κινείται στο γνώριμο σκηνικό με τις παλαιστινιακές οργανώσεις να εκτοξεύουν ρουκέτες και τις σειρήνες να ηχούν στη νότια ισραηλινή πόλη Ασντότ, και τις ισραηλινές δυνάμεις να απαντούν με αεροπορικά πλήγματα στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα. Μια ανεπίσημη εκεχειρία συνήθως τερματίζει τη βία έπειτα από λίγες ημέρες.

Επ' αυτού ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Αίγυπτος επιχειρεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της βίας και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ένοπλες οργανώσεις, αλλά προσέθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές.

«Αναμένω να ηρεμήσει η κατάσταση. Οι ανακοινώσεις που έρχονται από εκείνους [το Ισραήλ] δημοσίως ή μέσω των μεσολαβητών, ιδίως της Αιγύπτου, υποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση» είπε τη Δευτέρα στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ μιλώντας από το Κάιρο.

Πληροφορίες θέλουν την αιγυπτιακή μεσολαβητική προσπάθεια να προσκρούει στην απαίτηση της Ισλαμικής Τζιχάντ -μέλη της οποίας έχουν σκοτωθεί στις επιδρομές- να συμφωνήσει πρώτο το Ισραήλ να μην βάλει στο στόχαστρο ηγέτες της σε μελλοντικές επιθέσεις.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Debate ΠΑΣΟΚ: Πώς είδε την τηλεμαχία το twitter – Τα καυστικά σχόλια και ποιός κέρδισε τις εντυπώσεις

Μετά την 3ωρη τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ , το twitter πήρε… φωτιά από σχόλια. Το debate ήταν (και είναι και σήμε...