Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Δώσε μου το χεράκι σου...


thumb

Παράλληλη πορεία με τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Από προχτές είναι σοβαρά ακρωτηριασμένο και μάλιστα σ’ ένα ζωτικό κομμάτι του, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου απώλεσε ένα μεγάλο τμήμα των δυνάμεών του. Οι συνθήκες είναι τόσο σουρεαλιστικές, ώστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ταυτισμένος πλήρως με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εμφανίζεται μοιραίος και άβουλος να σύρεται από τις εξελίξεις.
Την Κυριακή πιέστηκε έντονα από τον Βενιζέλο, αλλά και τους βουλευτές που ψήφισαν «ναι» στη δανειακή σύμβαση, να διαγράψει στενούς κομματικούς και προσωπικούς του φίλους, ακόμα και προσωπικές του επιλογές, όπως ο Σπύρος Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το κίνημα των διαγραφών ξεκίνησε από τη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου η ομάδα Λοβέρδου με πρωτοπαλίκαρα τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τη Θεοδώρα Τζάκρη, την Ελπίδα Τσουρή, τον Πυθαγόρα Βαρδίκο και άλλους, έκανε αισθητή την παρουσία της. Σηκώθηκαν όλοι φωνάζοντας μετά την ομιλία Παπανδρέου να ξεκαθαριστεί «εδώ και τώρα» αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο. Οι βενιζελικοί δεν συμμετείχαν στην κίνηση αυτή για να μην καρφωθούν (οι περισσότεροι), ενώ άλλοι διαφώνησαν ανοιχτά με την κομματική πειθαρχία και τις διαγραφές, όπως ο συνήθως αιρετικός Νάσος Αλευράς.
Ο Παπανδρέου, στριμωγμένος και αποπροσανατολισμένος, έκανε αυτό που επέβαλλαν οι συνθήκες αλλά και η μέχρι τώρα πρακτική του, διαγράφοντας όσους καταψήφισαν, χάνοντας μαζί και τη «δεδηλωμένη», την πλειοψηφία δηλαδή εντός του Κοινοβουλίου.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, τον έλεγχο του οποίου ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει από καιρό. Η πλευρά Βενιζέλου - Λοβέρδου
επιμένει στην επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα δρομολογήσει την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί από τους βενιζελικούς και θέμα προώθησης των διαδικασιών για την οριστική διαγραφή από τα μητρώα του ΠΑΣΟΚ όλων των βουλευτών που διαφώνησαν με τις αποφάσεις του κόμματος και των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Ο στόχος είναι προφανής, αφού επιχειρούν να μπλοκάρουν ενδεχόμενη επιστροφή του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος απειλεί να «μπουκάρει» στο ΠΑΣΟΚ με υπογραφές μελών του κόμματος απ’ όλη την Ελλάδα, εφαρμόζοντας το Καταστατικό που λέει ότι μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος αν συγκεντρώσει το 10% των υπογραφών των εγγεγραμμένων μελών. Θα ζητήσουν μάλιστα και την εκκαθάριση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου με τη διαγραφή όλων όσοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δηλώσει δημόσια ότι παραιτούνται του οργάνου και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να καλούνται στις συνεδριάσεις ή να λογίζονται ως μέλη του οργάνου.

Το ερώτημα
Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν ότι περισσότερα από 70 άτομα δεν μετέχουν πια στο Εθνικό Συμβούλιο. Κανείς δεν γνωρίζει αν στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί και το ζήτημα που απασχολεί πολλούς βενιζελικούς, η ανάδειξη δηλαδή του προέδρου του κόμματος όχι από τη βάση, αλλά από ένα εκλεκτορικό σώμα κομματικών. Κάποιοι επισημαίνουν ότι αν τελικά δεν βρεθεί άλλος υποψήφιος εκτός του Βενιζέλου, θα πρέπει να υπάρξει παράκαμψη του Καταστατικού και ένα διευρυμένο όργανο να επικυρώσει την ανάδειξή του στην προεδρία. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει σ’ αυτό ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, που προωθεί την εκλογή αρχηγού από τη βάση ακόμα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της εκλογής από τη βάση ακόμα κι αν δεν βρεθεί άλλος υποψήφιος πλην του Βενιζέλου. Συνεργάτες του Βενιζέλου, από την άλλη, επισημαίνουν ότι μπορεί με την απόφαση να επικαλεστούν τις έκτακτες πολιτικές συνθήκες και να επανέλθουν στην παλιά πρόταση Παπανδρέου για επικύρωση της εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος μετά τις εκλογές.
Μέσα στο κλίμα αμηχανίας και σύγχυσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν επιθυμεί να δείξει ότι ο ίδιος προωθεί μια λύση που θεωρείται… δαχτυλίδι. Και έτσι είναι λίγο δύσκολο να πιέσει υπέρμετρα και με τους πιο στενούς του συνεργάτες για εκλογή από συνέδριο. Έτσι έχει αναθέσει αυτή τη δουλειά σε κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που μπορούν να κινηθούν πιο άνετα.
Παρεμπιπτόντως ο υπουργός Υγείας παρουσιάζει σήμερα στις 12.30 μ.μ. την ιδεολογική του πλατφόρμα για το ΠΑΣΟΚ.
Το ερώτημα αν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα πια να επιβάλει τη γνώμη του εντός του ΠΑΣΟΚ παραμένει μετέωρο. Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του Κινήματος εμφανίζεται εντελώς αμήχανος και αποπροσανατολισμένος, αφού αποχώρησαν βουλευτές που τον στήριζαν δυναμικά και τώρα περιστοιχίζεται απ’ όσους τον καλούσαν να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του προκειμένου να συνεχίζουν να ψηφίζουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Η απώλεια είναι μεγάλη, αφού ένα σημαντικό κομμάτι του πόλου που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο διαγράφηκε και έτσι παραμένουν εξαιρετικά ισχνές οι δυνάμεις του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ που απέμειναν πια στο κόμμα.
Ουσιαστικά ο Γιώργος Παπανδρέου αυτή τη στιγμή στηρίζεται στον Χρήστο Παπουτσή και τον Δημήτρη Ρέππα σε επίπεδο ηγετικών στελεχών. Ακόμα και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που συγκρατεί αριστερόστροφες δυνάμεις δεν μπορεί εύκολα να συναντηθεί με τη ριζοσπαστική - μνημονιακή πολιτική ρητορική που εκπέμπει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πόλος των εφτά υφυπουργών υπό τους Σωκράτη Ξυνίδη και Γιώργο Πεταλωτή, οι οποίοι επιχειρούν να μπουν ως ασπίδα προστασίας του απερχόμενου προέδρου, έχει εξαιρετικά χαμηλή απήχηση τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματος. Ήδη οι εφτά παπανδρεο-φύλακες άνοιξαν καυγά με τον Χάρη Καστανίδη, που επιχειρεί να χτίσει ηγετικό προφίλ με επιθέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου.
Λαλίστατος πια ο Χάρης Καστανίδης μετά τη διαγραφή του επιχειρεί να πείσει ότι εκπροσωπεί την ψυχή και τη διανόηση του ΠΑΣΟΚ. Οι προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο του κόμματος και η μέχρι προχτές πολιτική του αναφορά ξένισαν πολλούς, αφού θεωρούν ότι δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά με τέτοια στάση και κινδυνεύει να απομονωθεί πολιτικά. Κινδυνεύει να την πάθει όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει απομονωθεί από τους πάντες, στη λογική ότι δεν μπορείς «να φτύνεις εκεί που έπινες».
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος και στις πολλές συνεντεύξεις του δεν έκρυψε ότι μιλάει με στελέχη σ’ όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία πόλου, ενώ απειλεί και με ανακατάληψη του ΠΑΣΟΚ μέσω «στρατού ατάκτων» μελών του κόμματος, που θα επιβάλουν πολιτικά την παρουσία τους αγνοώντας τις διαγραφές Παπανδρέου.

Θέλουν να γυρίσουν στο μαντρί...
Πιο προσεκτική η Λούκα Κατσέλη, που δεν έκρυψε ποτέ τις ηγετικές της φιλοδοξίες, παρά την οικογενειακή δυσάρεστη εμπειρία με το κόμμα του Γεράσιμου Αρσένη στη δεκαετία του ’90, δεν σπεύδει να κόψει τις γέφυρες με τον Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, υπομένοντας με στωικότητα τη διαγραφή της. Η ίδια θεωρεί ότι υπάρχει πια χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει βασικές πολιτικές του θέσεις και αρχές και έχει πικράνει τον κόσμο του, που αναζητά πολιτική αναφορά. Εν τούτοις αρνείται να αντιπαρατεθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μόνο στην άλλοτε παπανδρεϊκή μάζα των πολιτών μπορεί να απευθυνθεί, αν θέλει να έχει κάποια εκλογική τύχη.
Αυτό που απασχολεί πολλούς είναι αν μπορούν να χωρέσουν οι φιλοδοξίες της Λούκας και του Χάρη κάτω από την ίδια κομματική στέγη και αν τελικά θα κατορθώσουν να συνεννοηθούν προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Ένα πρώτο δείγμα γραφής αναμένεται να δοθεί στις αμέσως επόμενες μέρες, αν τελικά καρποφορήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας με κάποιους από τους 22 διαγραφέντες της περασμένης Κυριακής, με τη συμμετοχή ακόμα και κάποιων παλαιότερων ανεξάρτητων βουλευτών. Για να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα αρκούν 10 βουλευτές και να τεθεί ένας επικεφαλής. Απ’ αυτό θα κριθεί αν έχουν την ωριμότητα να συνεργαστούν.
Πάντως από τους 22 τελευταίους διαγραφέντες υπάρχουν και βουλευτές που θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να επανακάμψουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν δεν είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και να μην ακολουθήσουν διαδρομή ρήξης με το κόμμα τους.
Την ίδια ώρα στο επίσημο ΠΑΣΟΚ το ερώτημα αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος παραμένει αναπάντητο. Οι πληροφορίες θέλουν τον Θόδωρο Πάγκαλο να συναντάται με πολλούς βουλευτές προκειμένου να συγκροτήσει έναν αντίπαλο πόλο. Οι δύο αντιπρόεδροι έχουν εδώ και καιρό πολιτική κόντρα και ο Πάγκαλος δεν επιθυμεί, όπως λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, να παραδώσει το κόμμα στον Βενιζέλο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος θα μπορούσε, αν είχε ακολουθήσει μια πιο προσεκτική πορεία, να αποτελέσει μια αξιοπρεπή απάντηση, έχει απομονωθεί εντελώς. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι αδυνατεί να βρει 100 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να συνυπογράψουν την υποψηφιότητά του και αν εγκριθεί αυτή, θα γίνει καθ’ υπέρβαση του Καταστατικού στην περίπτωση που δεν βρεθεί άλλος υποψήφιος για να αναμετρηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κανονιά του Κασσελάκη στο δικό του πόδι

Προ ημερών έγραψα ότι καλό θα ήταν να μην πολυασχολείται η ΝΔ με το «πόθεν έσχες» Κασσελάκη, καθώς στη συνείδηση του μέσου Ελληνα ο πλούτος ...