Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ: «Τεράστια απειλή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

      
Μέρκελ: «Τεράστια απειλή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι μόνο εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα είχε νόημα μια αναδιάρθρωση του χρέους της, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Μαγδεμβούργο, στέλνοντας μήνυμα στα κράτη–μέλη της περιφέρειας, και ειδικά στην Ελλάδα, ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να αντιληφθεί ότι η εποχή που ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας τέλειωσε μια για πάντα».

H κυρία Μέρκελ προειδοποίησε ότι θα ήταν τεράστια η απειλή μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης, χώρας της ευρωζώνης.

«Οποιος νομίζει ότι θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη με την έκδοση ευρωομολόγου και έτσι θα τερματιστεί η κρίση χρέους δεν έχει ιδέα από οικονομία» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα πτωχεύσει. Για αυτό πριν κάνουμε ένα μετέωρο βήμα στην αβεβαιότητα θα ήταν προτιμότερο να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο και αν μπορούμε να διαβλέψουμε τις συνέπειες» διερωτήθηκε η Μέρκελ.

Η ίδια πάντως παραδέχτηκε ότι «το σύνολο των οικονομικών συμβούλων» της καγκελαρίας συστήνουν στην ίδια να προχωρήσει σε μια διαδικασία γενναίας διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Αν θα λέγαμε σε μια χώρα να διαγράψει το μισό της χρέος αυτό θα ήταν ασφαλώς μια πολύ σημαντική συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα θα βρισκόταν και κάποιος άλλος που θα μας ζητούσε να κάνει το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι ο ρόλος του θα είναι ανάλογος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέποντας τη χρεοκοπία χωρών χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...