Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μέτρα και στο βάθος... επιµήκυνση


Κάτι λέει  µυστικά  ο Ολι Ρεν  (δεξιά), στον  Ζαν-Κλοντ  Γιούνκερ.  Πάντως για την  επιµήκυνση  αρχίζουν να  µιλάνε ανοιχτά  Η προοπτική µιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, υπό την έννοια της επιµήκυνσης αποπληρωµής των οµολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες, προβάλλει πλέον ως ισχυρό ενδεχόµενο, καθώς την έβαλαν στο τραπέζι χθες ο ίδιος πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση να ληφθούν προηγουµένως επώδυνα µέτρα, να εφαρµοστεί ένα τολµηρό πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων και να εξασφαλιστεί πολιτική συναίνεση στη χώρα.
Η επιµήκυνση είναι ακόµη µία ψηφίδα στο παζλ της λύσης του ελληνικού προβλήµατος δηµοσίου χρέους, που επεξεργάζονται εντατικά τώρα Αθήνα και τρόικα. Από χθες, µετά την επιστροφή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα, µπήκε σε τελική ευθεία η επεξεργασία τριών κειµένων για: ένα δραστικό πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, ένα πειστικό µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα που θα αποτελεί τη βάσηενός νέου Μνηµονίου και τα πρόσθετα µέτρα για το 2011 ύψους 6-7 δισ. ευρώ.Μόνο εφόσον αυτά συµφωνηθούν µε την τρόικα θα εγκριθεί η επόµενη δόση του δανείου, θα συζητηθεί η χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2012 και ίσως το 2013, συνολικά 60 δισ. ευρώ, θα επιµηκυνθεί το δάνειο της τρόικας και θα τεθεί στο τραπέζι η επιµήκυνση και των δανείων που διακρατούν οι ιδιώτες.


Χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ είπε, στο πλαίσιο σεµιναρίου στο περιθώριο του ECOFIN, ότι η κύρια προτεραιότητα της Ελλάδας πρέπει να είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ και η αξιοποίηση αυτού του ποσού για να ξεπληρώσει µέρος του χρέους της . «Αν η Ελλάδα κάνει αυτές τις προσπάθειες», συνέχισε, «τότε πρέπει να δούµε αν είναι δυνατόν να γίνει µια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

«Είµαι κατηγορηµατικά αντίθετοςσε οποιαδήποτε µείζονα αναδιάρθρωση του χρέους», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι αυτή τη στιγµή το χρέος δεν είναι βιώσιµο – δήλωση-βόµβα, αν ληφθεί υπόψη ότι θα µπορούσε να στοιχειοθετήσει βάση για τη διακοπή της χρηµατοδότησης της χώρας. Ωστόσο, µε τη λήψη των επώδυνων µέτρων και την επιµήκυνση αποπληρωµής προφανώς θεωρεί ότι µπορεί να γίνει βιώσιµο.

Ο κ. Γιούνκερ είχε αναφερθεί στο θέµα της επιµήκυνσης και προχθές το βράδυ µετά το Συµβούλιο υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης, χρησιµοποιώντας τον όρο «αναδιαµόρφωση» (reprofiling). Τόνισε ωστόσο ότι αυτό θα γίνει µόνο αφού εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που αφορούν τη λήψη πρόσθετων µέτρων. «∆εν τίθεται το ερώτηµα αναδιαµόρφωση ή τίποτα», είπε. «Είναι περισσότερο µέτρα, µέτρα, µέτρα και µετά, ίσως, αναδιαµόρφωση».

Παράλληλα ο κ. Ρεν δήλωσεχθες ότι «θα µπορούσε να εξεταστεί µια οικειοθελής επιµήκυνση της ωρίµασης των δανείων», αλλά αφού προηγουµένως ανακοινωθούν περικοπές και µεταρρυθµίσεις για τη µείωση του ελλείµµατος.

Η κυβέρνηση συζητά εδώ και καιρό, µυστικά, τη λύση της επιµήκυνσης. Χθες, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη είπε στο Ρόιτερ ότι «µια πιθανήλύση θα µπορούσε να είναι η παράταση της ωρίµασης σε εθελοντική βάση», ενώ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης είπε ότι η χώρα είναι πρόθυµη να αρχίσει συζητήσεις για µια ήπια αναδιάρθρωση.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέρδη και απώλειες στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

Σκαμπανεβάσματα έχουν συνεχώς οι προσπάθειες για «ενωτικό» κλίμα στο ΠΑΣΟΚ . Πάντως μετά την Ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, η οποία...