Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων της

H Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, μία μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε., επιμένοντας για τους κινδύνους μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν σε βάρος της αξιοπιστίας της χώρας και της υγείας του εθνικού, αλλά και ευρωπαϊκού, τραπεζικού συστήματος, ενώ θα προκαλούσε χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, μία αναδιάρθρωση θα σήμαινε άμεση και σημαντική απώλεια για τα συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν επενδύσει τα χρήματα των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Το τίμημα θα ήταν πολύ βαρύ. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της οικονομίας, ο ύτε των τραπεζών, ούτε των πολιτών ούτε της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ούτε της Ελλάδος ούτε της Ευρώπης, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Βάζουμε τάξη στα του οίκους μας όμως χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός και εκτιμά πως «αν οι αγορές δεν ανταποκριθούν θετικά στις προσπάθειές μας, το φορτίο που επωμίζεται ο ελληνικός λαός θα βαρύνει ακόμα περισσότερο». «Γι αυτό», τονίζει, «η Ε.Ε. πρέπει να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τις προσπάθειες των Ελλήνων και να σταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ», χαρακτηρίζοντας τις δύο Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου ως την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις αγορές.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...