Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

«Η ευρωπαϊκή Αριστερά σε θέση άμυνας»

Στην εξασθενημένη φωνή της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Annelien De Greef στη «De Standaard» και στην περιορισμένη επί του παρόντος επιρροή της στα τεκταινόμενα στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Ως αιτία της απομόνωσης αναδεικνύεται η αδύναμη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες όπου τα ηνία κρατούν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία).
Κατά την εφημερίδα, η σύγκληση της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα έχει – εν μη τι άλλο – συμβολική σημασία, καθώς ήταν στην Ελλάδα που εκδηλώθηκε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρωθυπουργοί βρίσκονται – εξαιτίας της κρίσης – στριμωγμένοι στην γωνία, καθώς από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί ηγέτες επιθυμούν να επιβάλουν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική, η οποία κινείται στον αντίποδα της δικής τους πολιτικής, ενώ από την άλλη μεριά οι αγορές καραδοκούν να επιτεθούν εκ νέου στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως εκτιμά το ρεπορτάζ, η θέση της ευρωπαϊκής αριστεράς είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη αυτή την περίοδο. Κι αυτό διότι οι Σοσιαλιστές ηγέτες αδυνατούν να αρθρώσουν αντίλογο απέναντι στις τελεσιγραφικές αξιώσεις των συντηρητικών ηγετών, στο βαθμό που χρειάζονται την συγκατάθεσή τους για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτει, ότι όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με την Μέρκελ στις συνόδους κορυφής , οι Ζαπατέρο, Σόκρατες και Παπανδρέου δεν τολμούν να αντικρούσουν τις θέσεις που αυτή διατυπώνει, διότι αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική βοήθεια της Γερμανίας είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί η κρίση που ταλανίζει τις χώρες τους.
Η πραγματικότητα αυτή και η επίγνωση ότι η φωνή τους είναι αποδυναμωμένη δημιουργεί ενόχληση στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καταλήγει η εφημερίδα.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...