Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία στη Βουλή


thumb
Σίγουρος για την πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε μπροστά στην ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι διεκδίκησε και πέτυχε καλύτερες συνθήκες και όρους στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί κατάλληλα ο νέος μηχανισμός, που θα ισχύσει μετά το 2013, ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή, χαμηλότερα επιτόκια, για να μην είναι τόσο δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος δανεισμού και ζητήσαμε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Εντούτοις διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα ήθελε πιο τολμηρές αποφάσεις από την ΕΕ, όπως είναι το ευρωομόλογο.
Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν δημιουργικές προτάσεις από σε αυτήν την συγκυρία και να μην κάνουν μικροπολιτική.
«Η λύση πλέον βρίσκεται στα χέρια μας. Οι αλλαγές στη συνέχεια της διαδρομής θα απελευθερώσουν πολλούς αλλά θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.«Βήμα - βήμα θα φέρουμε την ανάπτυξη, θα μειώσουμε το χρέος μας που δεν θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές» συμπλήρωσε.
Ως επανόρθωση σφαλμάτων αντιμετωπίζει από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις πρόσφατες αποφάσεις στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μια μορφή ανακούφισης χωρίς όμως  μπορούν όμως να αποτελούν πηγή πανηγυρισμών».
Από το βήμα της Βουλής, άσκησε έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι κατέφυγε στο μνημόνιο και τον κατηγόρησε πως μέσα στο 2010 δεν είχε διαπραγματευτεί το παραμικρό.
«Όλες οι χώρες που έχουν πρόβλημα προσπαθούν αν αποφύγουν το μνημόνιο, παίρνουν διαθρωτικά μέτρα μόνες τους και κυρίως διαπραγματεύονται», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε επειδή έχετε πέσει έξω σε όλες σας τις προβλέψεις. Η πραγματική εξυγίανση μπορεί να γίνει μόνο με ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Εσείς είστε το πρόβλημα, τα δικά σας πρόσφατα λάθη πληρώνει αυτός ο τόπος, εσείς συκοφαντήσατε τη χώρα, εσείς επιλέξατε το ΔΝΤ».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική και για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να δώσει πλήρη κατάλογο έως τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου.
«Όταν σε πιέζουν τότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις όσο όσο», υποστήριξε και αναφερόμενος στην πρόταση που είχε κάνει πέρυσι η ΝΔ για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συμπλήρωσε: «Τότε χλευάσατε την πρότασή μας, τώρα σας την επιβάλουν ως εκποίηση βιαστικά και όσο όσο».
Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής με τη σειρά της, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα για το αν θα παρθούν νέα μέτρα. Παράλληλα, επισήμανε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν αναγνωρίζει ούτε ένα ευρώ από το χρέος. «Εμείς το χρέος δεν το διαχωρίζουμε. Για εμάς όλο το χρέος το γέννησε το κεφάλαιο, ο ανταγωνισμός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι φοροαπαλλλαγές» είπε χαρακτηριστικά.
Να σταματήσουν τις έριδες για το ποιος φταίει και να καταθέσουν προτάσεις για τη σωτηρία της χώρας κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. «Οι σολίστες του Τιτανικού συνεχίζουν το βιολί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «εχετε ιστορική ευθύνη. Πρέπει να βρούμε λύσεις».
«Τι είδους επιτυχία είναι αυτή για να πανηγυρίζουμε την επιμήκυνση που ούτως ή άλλως είχε προδιαγραφεί;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Τσίπρας. «Χωρίς δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης καμία επιμήκυνση και καμία μικροαλλαγή των όρων δεν πρόκειται να σταματήσει την κρίση» πρόσθεσε.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...