Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ape sto foul eos to telos tis dekaetias

ΑΠΕ στο φουλ έως το τέλος της δεκαετίας

Web only

Δυσαρεστημένους αφήνει πολλούς η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας. Τίνα Μπιρμπίλη όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, την οποία περίμενε με αγωνία η αγορά.

Είναι βέβαιο πως κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου - αλλά και οι αγρότες που εσχάτως έχουν αρχίσει να κάνουν όνειρα για σίγουρο εισόδημα από τα φωτοβολταϊκά - δεν καλύπτεται, αφού ο καθένας από την πλευρά του περίμενε μεγαλύτερη συμμετοχή στην  προσπάθεια επίτευξης του στόχου "20-20-20" στο τέλος της δεκαετίας.

H μερίδα του λέοντος ανήκει, όπως αναμενόταν στα αιολικά πάρκα, ενώ η "έκπληξη" - αν και οι διατάξεις του νόμου περί ΑΠΕ ουσιαστικά προλείαναν το έδαφος - έρχεται από τα υδροηλεκτρικά, καθώς στον χάρτη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπαίνουν - και σωστά - και τα υδροηλεκτρικά με ισχύ άνω των 15 μεγαβάτ.

Συγκεκριμένα:

-Υδροηλεκτρικά: Έως το 2014 προβλέπεται η λειτουργία έργων ισχύος 3.650 μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 250 μεγαβάτ από μικρά υδροηλεκτρικά, ισχύος 15 μεγαβάτ. Για το 2020, ο στόχος είναι 4.650 μεγαβάτ, με τα 350 μεγαβάτ εξ αυτών να αφορούν τα μικρά.
-Γεωθερμία: Υπολογίζονται 20 μεγαβάτ έως το 2014 και άλλα 100 έως το τέλος της δεκαετίας.
-Φωτοβολταϊκά: Έως το 2014 υπολογίζονται σε 1.500, εκ των οποίων τα 500 από αγρότες, τα 200 σε στέγες και τα υπόλοιπα 800 από άλλες εγκαταστάσεις. Στο τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των φωτοβολταϊκών προβλέπεται να είναι 2.200 μεγαβάτ, με 750 μεγαβάτ από αγρότες, 350 μεγαβάτ από στέγες και 1.100 μεγαβάτ από άλλες χρήσεις.
-Ηλιοθερμία: Η τεχνολογία που συνδυάζει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω και της αποθήκευσής της, σε συνδυασμό και προς άλλα παραδοσιακά καύσιμα, εκτιμάται ότι σε 4 χρόνια θα έχει εγκατεστημένα 120 μεγαβάτ, καθώς και άλλα 130 έως το τέλος του 2020.

 -Αιολικά: Είναι η ναυαρχίδα του τομέα, αλλά και η προβληματικότερη στην τρέχουσα ανάπτυξή της κατηγορία. Συμπεριλαμβανομένων των θαλασσίων πάρκων, για το 2014 τα εγκατεστημένα προβλέπονται σε 4.000 μεγαβάτ και έξι χρόνια αργότερα σε 7.500 μεγαβάτ.

-Βιομάζα: Τέλος για την βιομάζα προβλέπεται η εγκατάσταση 200 μεγαβάτ έως το 2014 και άλλων 150 έως το τέλος του έτους.

Η υπουργική απόφαση

Στην υπουργική απόφαση ορίζονται ακόμη ότι είναι δυνατό να είναι δυνατόν να αναστέλλεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η διαδικασία αδειοδότησης ανά τεχνολογία ή/και ανά κατηγορία παραγωγού. Η απόφαση εκδίδεται μετά από στάθμιση δεδομένων, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι τα όρια ισχύος του πίνακα του άρθρου 1 θα υπερκαλυφθούν συντομότερα από τον χρονικό ορίζοντα αναφοράς τους, που προκύπτει από τον ίδιο πίνακα. Τα δεδομένα αυτά σχετίζονται ιδίως με: α) το ρυθμό υποβολής των αιτήσεων β) τη συνολική ηλεκτρική ισχύ αιτήσεων για τις οποίες έχει καταστεί δεσμευτική η προσφορά σύνδεσης και τον ηλεκτρικό χώρο που τούς αντιστοιχεί και γ) τον ρυθμό υλοποίησης των έργων.

Κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης είναι δυνατή, κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας, η άρση της αναστολής υπογραφής συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και υποβολής αιτήσεων, εφόσον μετά από νέα εκτίμηση των δεδομένων κριθεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για την τεχνολογία ή την κατηγορία τεχνολογίας ή παραγωγών για την οποία είχε εκδοθεί απόφαση αναστολής. Στην περίπτωση αυτή, προτεραιότητα για την υπογραφή σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οι αιτήσεις των οποίων η διαδικασία είχε ανασταλεί.

Εξαιρούνται, πάντως, από τη διαδικασία αναθεώρησης τα έργα που έχουν ενταχθεί στη λογική του fast track.

Αλλαγής η διαδικασία αδειοδότησης ανά τεχνολογία ή/και ανά κατηγορία παραγωγού. Η απόφαση εκδίδεται μετά από στάθμιση δεδομένων, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι τα όρια ισχύος του πίνακα του άρθρου 1 θα υπερκαλυφθούν συντομότερα από τον χρονικό ορίζοντα αναφοράς τους, που προκύπτει από τον ίδιο πίνακα. Τα δεδομένα αυτά σχετίζονται ιδίως με: α) το ρυθμό υποβολής των αιτήσεων β) τη συνολική ηλεκτρική ισχύ αιτήσεων για τις οποίες έχει καταστεί δεσμευτική η προσφορά σύνδεσης και τον ηλεκτρικό χώρο που τούς αντιστοιχεί και γ) τον ρυθμό υλοποίησης των έργων.

2. Η απόφαση της παραγράφου 1 εκδίδεται μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Α.Π.Ε. του άρθρου 20 του ν.3468/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία Α.Π.Ε., υπολογίζει κάθε δύο μήνες, βάσει των στοιχείων που διαθέτει, την συνολική ισχύ των σταθμών που λειτουργούν, αυτών που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης, αυτών για τους οποίους έχει εκδοθεί δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, καθώς και αυτών που έχουν υπογράψει συμβάσεις σύνδεσης και συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τους αρμόδιους διαχειριστές, προκειμένου να εκτιμήσει την ενδεχόμενη υπερκάλυψη των ορίων ισχύος του πίνακα του άρθρου 1. Τα στοιχεία ανά τεχνολογία και κατηγορία κατά τα ανωτέρω, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Α.Π.Ε.

3. Από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1 αναστέλλεται α) η υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τον αρμόδιο διαχειριστή για τις εκκρεμείς αιτήσεις της τεχνολογίας ή της κατηγορίας παραγωγού για την οποία εκδόθηκε η απόφαση αναστολής και β) η υποβολή νέων αιτημάτων στις αρχές αδειοδότησης για τις παραπάνω τεχνολογίες ή κατηγορίες παραγωγών.

4. Η ισχύς των έργων που έχουν ενταχθεί σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track) κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν.3775/2009, όπως αυτή προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις, δεν συνυπολογίζεται κατά την εκτίμηση της ενδεχόμενης υπερκάλυψης των ορίων ισχύος του πίνακα του άρθρου 1. Τα έργα αυτά δεν υπόκεινται σε διαδικασίες αναστολής, ανεξαρτήτως τεχνολογίας ή κατηγορίας παραγωγού.

5. Κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης είναι δυνατή, κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας, η άρση της αναστολής υπογραφής συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και υποβολής αιτήσεων, εφόσον μετά από νέα εκτίμηση των δεδομένων κριθεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για την τεχνολογία ή την κατηγορία τεχνολογίας ή παραγωγών για την οποία είχε εκδοθεί απόφαση αναστολής. Στην περίπτωση αυτή, προτεραιότητα για την υπογραφή σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οι αιτήσεις των οποίων η διαδικασία είχε ανασταλεί.
Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα άρσης της αναστολής εξετάζεται εκ νέου ανά διετία στο πλαίσιο της αναθεώρησης κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 1 του ν.3468/2006, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν.3851/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας; – Τι θα κρίνει τη μάχη της Κυριακής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας το βράδυ της Κυριακής θα μάθουν ποιος από τους δύο θα είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα – τουλ...