Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026

Τελεσίγραφο Πολάκη σε Φάμελλο: "Φέρε συμφωνία με τον Τσίπρα σε 10 ημέρες, αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις"

Τελεσίγραφο στον Σωκράτη Φάμελλο έστειλε ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξη στο ΟΡΕΝ για τις εκλογές και το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. "Συμφωνία σε 10 ημέρες, αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χανίων επέκρινε τη στάση του Σωκράτη Φάμελλου και μεταξύ άλλων υποστήριξε: "Θεωρώ ότι έχει υπάρξει συμφωνία που δημοσίως δεν την παραδέχεται κανείς, αλλιώς η απόφαση είναι επίδειξη δουλικότητας".

Στη συνέχεια, ο Παύλος Πολάκης επισήμανε: "Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να λέει ο πρόεδρος ενός κόμματος ότι στηρίζει ένα άλλο κόμμα. Το θεωρώ βαθιά λάθος αυτό. Δεν κάνω το αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορείς να διατυπώνεις ότι στηρίζεις άλλο κόμμα και την ίδια στιγμή να μην έχει υπάρξει κάποια συνεννόηση και την ίδια στιγμή να βγαίνει η Κουφονικολάκου να λέει ότι δε θέλουμε συνεργασίες".


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής τόνισε πως "δε διαλύονται τα ιστορικά κόμματα επειδή κάποιοι το πήραν απόφαση. Επειδή παραιτήθηκε ο Τσίπρας, πρέπει να παραιτηθεί το σύμπαν, να κατεβάσει τα παντελόνια του και να πάει;".

Έπειτα, είπε για τον Σωκράτη Φάμελλο: "Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, πρέπει να φέρει συμφωνία με τον Τσίπρα, να μας πει τι γίνεται. Το στηρίζω ένα κόμμα σημαίνει ότι έχω διαπραγματευτεί, έχω βάλει κάτω τις προτάσεις και τις θέσεις- γιατί εγώ δεν έχω δει θέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Να φέρει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες συμφωνία ή διαπραγμάτευση με την ΕΛΑΣ του Τσίπρα. Αν δεν φέρει, δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται η μπάσταρδη κατάσταση. Αν δεν την φέρει, να υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής και να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα".

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, "ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στις επόμενες εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν, εάν δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση με την ΕΛΑΣ. Δε νομίζω ότι μπορεί να οδηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας ο Φάμελλος, έχει άλλη πολιτική άποψη".

Και συνέχισε ο βουλευτής Χανίων: "Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει προσκλητήριο σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Αν δεν τον δεχθεί ο Τσίπρας, πρόβλημα δικό του. Όταν ο άλλος μιλάει για ενότητα και δε δέχεται να μιλήσει σε αυτό το έδαφος, πιστεύοντας ότι έχει το προνόμιο της αλήθειας, αυτό γυρίζει πάνω του".

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο Παύλος Πολάκης είπε: "Έχει ευθύνη η ηγετική ομάδα που γύρω από τον Φάμελλο διαχειρίστηκε χωρίς επίσημη συγκρότηση Εκτελεστικού Γραφείου τον ΣΥΡΙΖΑ από τότε που εξελέγη ο Φάμελλος. Φαντάζεστε να είχα παραλάβει εγώ το κόμμα στο 10% και να το είχα φτάσει στο 1% ή το 2%; Εγώ δεν είδα κάποια ανάληψη ευθύνης ή εξήγησης. Δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποια εξήγηση;".

"Εγώ μαζί με τον Παππά και τη Δούρου και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας καταθέσαμε συγκεκριμένα πρόταση για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, που πρακτικά έλεγε ότι πρέπει να πάμε με ένα συγκροτημένο τρόπο σε μια κουβέντα και με την ΕΛΑΣ του Τσίπρα και με δημοκρατικές δυνάμεις για τη συγκρότηση μετώπου για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φυσικά θέλουμε την ενότητα, αλλά στη βάση του προγράμαμτος του ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερά δεν είναι σταθμός για την καριέρα κάποιων, η αριστερά είναι ηθική αξιοπρέπεια και πρόγραμμα. Αντιθέτως, πέρασε μια απόφαση που λέει θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση με την ΕΛΑΣ, στεκόμαστε δίπλα, τη στηρίζουμε, δεν τη βλέπουμε ανταγωνιστικά αλλά συντροφικά".
Το κάλεσμα Πολάκη

Επίσης, ο Παύλος Πολάκης απηύθυνε κάλεσμα "από το κόμμα του Τσίπρα μέχρι τη ΝΕΑΡ μέχρι το ΜΕΡΑ25 μέχρι το ΚΚΕ και το Πράττω του Κοτζιά και οικολογικές ομάδες". Ο ίδιος είπε: "Τους λέω να τοποθετηθούν για μια προγραμματική συμφωνία για αλλαγή εξωτερικής πολιτικής της χώρας για νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με αποκατάσταση σχέσεων με τη Ρωσία, ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων με επαναφορά 13ου-14ου μισθού και λύση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, επανάκτηση των δημόσιων αγαθών ΔΕΗ, λιγνίτες, η Πτολεμαϊδα 5 να λειτουργεί, εθνική τράπεζα με κυριαρχικό ρόλο του δημοσίου, τα ΕΛΠΕ με δημόσιο μάνατζμεντ, διπλασιασμό των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, αλλαγή δομής του κράτους με μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, αλλαγή του ρόλου της δικαιοσύνης, γιατί δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν ως αρμοί της εξουσίας οι άνθρωποι που μπαζώνουν τα Τέμπη".

Ακολούθως, ερωτηθείς ποιος θα ηγηθεί μιας τέτοιας συμφωνίας, ο ίδιος απάντησε: "Αν είναι το πρόβλημα ποιος είναι αρχηγός, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποφασίσουμε. Πρώτος τρόπος είναι να αποφασίσει ο κόσμος".
https://www.thetoc.gr/politiki/article/telesigrafo-polaki-se-famello-fere-sumfonia-me-ton-tsipra-se-10-imeres-allios-tha-uparxoun-exelixeis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς , σχετικά με την κατάσταση στον πρωτ...