Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Τα πήλινα πόδια του συστήματος υγείας

Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, πήρε την ειδικότητα του ακτινολόγου, μετεκπαιδεύτηκε στη Νέα Υόρκη και στη Ζυρίχη και, μολονότι πολλές «λεωφόροι» ανοίγονταν στην καριέρα του, εκείνος αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα και να ζήσει με την οικογένειά του στη γενέτειρά του, Ιωάννινα. Εργάστηκε για μερικά χρόνια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονταν στις διαγνωστικές απεικονίσεις χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας της μαγνητικής τομογραφίας, δημιούργησε το δικό του ακτινολογικό εργαστήριο. Και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ενέσκηψε το clawback.
Ο 67χρονος Βασίλης Παπακώστας επικοινώνησε με την «Κ» με αφορμή το ρεπορτάζ μας για τις κινητοποιήσεις των συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι βιώνουν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω της υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων (δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή στον τιμοκατάλογο από το 1991) αλλά και του συνεχιζόμενου «κουρέματος» των αποζημιώσεων του κράτους προς τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, που ξεπερνά το 50%, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει πλαφόν έως 5%.

Η πανδημία έδειξε ότι ένα σύστημα υγείας, για να είναι αποτελεσματικό σε όλες του τις βαθμίδες, πρέπει να στηρίζεται σε μια ενδυναμωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Με την εφαρμογή του clawback, δηλαδή ουσιαστικά με την άρνηση του κράτους να μας αποδώσει τις συμφωνημένες αμοιβές μας, άρχισε να συσσωρεύεται ένα χρέος του εργαστηρίου μου προς τον ΕΟΠΥΥ, που με τα χρόνια γιγαντώθηκε και έγινε μη διαχειρίσιμο· το 2022 έφτασα να χρωστάω 400.000 ευρώ. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πουλήσω το εργαστήριό μου σε μια ισχυρότερη και πιο εύρωστη εταιρεία του χώρου της υγείας. Σήμερα, αν και έχω βγει στη σύνταξη, εξακολουθώ να εργάζομαι ως υπάλληλος στην επιχείρηση που κάποτε ήταν δική μου, για να μπορέσω να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου. Δεν είμαστε κλέφτες, πρέπει να το καταλάβουν οι συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο μέρος από όσα εισπράττουμε ως δεδουλευμένα καλούμαστε να τα επιστρέψουμε στον ΕΟΠΥΥ. Είναι άδικο και εξοντωτικό…», είπε στην «Κ» ο Γιαννιώτης ακτινολόγος.

Οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν πάντα ιδιαίτερη επεξηγηματική αξία. Στην ιστορία του κ. Παπακώστα εμπεριέχεται ένας ολόκληρος κλάδος, χιλιάδες γιατροί. Σε αυτήν καθρεφτίζεται όμως και η αδυναμία (ή μήπως απροθυμία;) της πολιτείας να στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τους γιατρούς και τα εργαστήρια «της γειτονιάς». Η πανδημία μάς έδειξε ότι ένα σύστημα υγείας, για να είναι αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών σε όλες του τις βαθμίδες, πρέπει να στηρίζεται σε μια ενδυναμωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αν αυτή είναι ανίσχυρη, τα πόδια του συστήματος είναι πήλινα…
https://www.kathimerini.gr/opinion/563036332/ta-pilina-podia-toy-systimatos-ygeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη η επόμενη μέρα – Πολλαπλά «χτυπήματα» κατά Ανδρουλάκη από τους επίδοξους αρχηγούς

Τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής κ...