Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Βενιζέλος: Θέλει διαπραγμάτευση με τα «μεγάλα αφεντικά»

 

Με την επιμήκυνση δεδομένη και μετά τη δυσάρεστη έκπληξη της απόκλισης των 6 δισ. ευρώ με την τρόικα ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύει πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η διαπραγμάτευση με τα αφεντικά των δανειστών. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει σήμερα από τον πρωθυπουργό η χώρα μας να κάνει παράσταση στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να μην επιμείνουν στα σκληρά μέτρα τα οποία θα φέρουν την καταστροφή. Γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ "αυτά που ζητούν οι δανειστές δε θα περάσουν, θα φέρουν κοινωνική έκρηξη, πολιτική αποσταθεροποίηση και θα ενισχύσουν τα άκρα"!

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οι εταίροι μας θα αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η κυβέρνηση και η κοινωνία και δε θα ρισκάρουν μία κρίση με άμεσο αποτέλεσμα την πτώχευση. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσφέρει και τις δικές του επιρροές στην υπηρεσία του κοινού σκοπού και θα επαναλάβει στον Αντώνη Σαμαρά την ανάγκη να συγκροτηθεί η εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, μένοντας απλά στις επικοινωνιακές δάφνες των ταξιδιών του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι. Πίσω στην Αθήνα, όμως, φαίνεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν επιβλήθηκε σε όλους τους υπουργούς, με αποτέλεσμα η τρόικα να απορρίψει το μισό από το πακέτο μέτρων που της παρουσίασε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει και στην ανάγκη να πιέσει η κυβέρνηση και για την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στην αγορά γίνεται πιο δύσκολη και η ύφεση βαθαίνει διευρύνοντας τις αποκλίσεις. Μόλις γίνουν αυτά, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί το θέμα της εφαρμογής των μέτρων. Θεωρούν πως η παρούσα κυβέρνηση είναι αδύναμη, οπότε εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα ανασχηματισμού. Κάτι για το οποίο η Ιπποκράτους έχει προϊδεάσει το Μέγαρο Μαξίμου και την κοινή γνώμη και με επίσημες δηλώσεις στελεχών της.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Πως το κόμμα θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα και στη συνέχεια να αποχωρήσει από την κυβερνητική συμμαχία, προκειμένου να ασχοληθεί με την πολιτική του ανασυγκρότηση και να μη χρεώνεται με πολιτικές στη διαμόρφωση των οποίων δε συμμετέχει.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου