Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Μία δύσκολη συζήτηση»

 

Photo: cool_colonia4711Η...περιπέτεια των νέων οικονομικών μέτρων αναμένεται να τραβήξει σε βάθος χρόνου. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θα έχει ανακοινώσεις για το Eurogroup της Παρασκευής. Κυβέρνηση και τρόικα σκοπεύουν να εξαντλήσουν το χρόνο, αλλά και την υπομονή των πολιτών που περιμένουν ανακοινώσεις για τη μοίρα τους. Από τη μία η κυβέρνηση προβάλλει σοβαρές ενστάσεις για τον χαρακτήρα των μέτρων και από την άλλη οι τεχνοκράτες της τρόικας που γνωρίζουν ότι ο χρόνος δίνει σημεία στη διαπραγματευτική τους ικανότητα. Προς τα μέσα Οκτωβρίου η πίεση για τα ποσά της επόμενης δόσης θα έχει γίνει μεγαλύτερη και συνεπώς η Ελλάδα περισσότερο διαλλακτική.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν έδωσε αποτέλεσμα. Έδωσε σαφέστερο στίγμα προθέσεων, σημειώνοντας ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που απορρίπτουν τις οριζόντιες περικοπές και τις απολύσεις στο δημόσιο. Επίσης απορρίπτονται και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
«Κάναμε μία εκτίμηση για το που βρισκόμαστε σε σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η συζήτηση με την τρόικα είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί κονδύλια» είπε ο Ευ. Βενιζέλος. «Για μένα είναι δεδομένο ότι θα πάμε σε παράταση και νέα μείωση του χρέους χωρίς να θιγούν άλλα κράτη και οι πολίτες τους. Και βέβαια παραμένει η συζήτηση για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ούτε πρέπει να γίνει αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει όσα ισχύουν και στην Ευρώπη.»
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Φώτης Κουβέλης: «Συνεχίζεται η συζήτηση όσο και η διαπραγμάτευση. Είναι σαφές ότι εμμένω σε εκείνα που έχω πει. Πρέπει να αντιληφθούν και οι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μία κοινωνία που διαλύεται. Τα εργασιακά
δικαιώματα δεν πρέπει να διαλυθούν. Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνία και όχι να τις βασανίσει. Καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει στο δημόσιο, μόνο εξορθολογισμός, ειδικά τώρα που οι συνταξιοδοτήσεις είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν υπολογιστεί αρχικά.»
Η τρόικα εμφανίζεται το ίδιο σκληρή στις απαιτήσεις της αν και παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης οι εκπρόσωποι της είχαν μεγαλύτερη διάθεση να ακούσουν και τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο οι απαιτήσεις για συνταξιοδοτικό, εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο παραμένουν αμετακίνητες θέσεις. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, για τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων. Οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας δεν γίνονται αποδεκτές σε βαθμό που, όπως διαρρέεται, η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθυνθεί στους πολιτικούς προϊσταμένους των τεχνοκρατών. Εδώ το πρόβλημα βρίσκεται στο ΔΝΤ, καθώς οι ισχυρές χώρες του διοικητικού συμβουλίου ζητούν μεγαλύτερη πίεση προς την Ελλάδα.
Όμως όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε σκληρά μέτρα και πέρα από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια: κλείσιμο ΔΕΚΟ, μείωση συντάξεων, κατάργηση δώρων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Τα μέτρα αυτά ήδη προκαλούν κραδασμούς στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Και φυσικά στην κοινωνία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Ήδη οι ένστολοι πληροφορήθηκαν ότι η αναδρομική μείωση των αποδοχών τους προσδιορίζεται στο 6%. Την ώρα που έκαναν πορεία στο κέντρο είδαν τον Τόμσεν του ΔΝΤ. Αποδοκιμάστηκε. Αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν μία καλή συνάντηση. Για ποιον;
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου