Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

«Έξω από την ευρωζώνη με ή χωρίς αλεξίπτωτο»

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να μην έχει επιβιβαστεί ποτέ στην πτήση του ευρώ, αν δεν θέλει να τηρεί τους όρους η λύση είναι η έξοδος», υποστηρίζει ο θεωρούμενος εκ των «πατέρων» του ευρώ, πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Τεό Βάιγκελ. Ο ίδιος επιρρίπτει την ευθύνη για την σημερινή κρίση σε ένα λάθος κατά την γέννηση και εισαγωγή του στις αγορές.
   Με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του Μάρκους Λανζ για την Ελλάδα και την στάση που φαίνεται να κρατά έναντι των απαιτήσεων των δανειστών της, ο Βάιγκελ ήταν σαφής στο παράδειγμά του: Εάν η χώρα είναι σαν ένας τυφλός σε αεροπλάνο, οι επιλογές είναι δύο, είτε να πεταχτεί έξω, με ή χωρίς αλεξίπτωτο, είτε να κατέβει στο πρώτο αεροδρόμιο. «Θα έπρεπε να μην έχει επιβιβαστεί εν πρώτοις, αν διαφωνεί», σημειώνει.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ποτέ δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα περιλήφθηκε στην ΟΝΕ και το ευρώ. Οι Έλληνες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη εάν δεν συμμορφώνονται με τους όρους, τονίζει. «Ο κόσμος δεν μπορεί να σωθεί ανά μεμονωμένη περίπτωση» υπογράμμισε ο πολιτικός που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως «μαιευτήρα» που έφερε στη ζωή το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα.

Στο σχετικό άρθρο της Welt περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο το ύφος του, κάνοντας λόγο για έναν ήρεμο και κάπως αποστασιοποιημένο άνθρωπο, που δίνει την εντύπωση ότι είναι κάπως θλιμμένος. «Εκεί που κάποτε κυριαρχούσαν η ευφορία και η αισιοδοξία, σήμερα βασιλεύει η αμφισβήτηση για
παλαιότερους στόχους και όνειρα», σημειώνεται.

Η Welt πάντως σημειώνει ότι ο οικοδεσπότης του Βάιγκελ του επέτρεψε να «διαφύγει» χωρίς να απαντήσει σε μία ερώτηση για μία άμεση, πρακτική λύση εξόδου από την κρίση σήμερα.

Ο Βάιγκελ υπήρξε υπουργός Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας από το 1989 ως το 1998 στις κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου