Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού νίκησε τον απερχόμενο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, με ποσοστό 52% έναντι 48%Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού συγκέντρωσε περίπου το 52% των ψήφων, κατά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έναντι περίπου 48% του απερχόμενου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, δηλώνοντας πως «ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και πρέπει να τον σεβαστούμε».
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νίκη του 57χρονου μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη από το κέντρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, μιας και έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, με επίθεση κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ – με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία.
Ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο 11ος Ευρωπαίος ηγέτης που χάνει την εξουσία μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2008. Τη νίκη στον Ολάντ έδωσαν, σύμφωνα με αναλυτές, τόσο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, όσο και η λαϊκή δυσαρέσκεια προς τον Σαρκοζί. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες με εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Επιπλέον, επιθυμεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να προσλάβει 60.000 δασκάλους επιπλέον και να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης από 62 σε 60 έτη για κάποιες ομάδες εργαζομένων.
Παραδεχόμενος την ήττα του, ο Σαρκοζί δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας και, δίνοντας μια πρόγευση του πολιτικού του μέλλοντος, τόνισε πως «η θέση μου δεν θα είναι πια η ίδια. Η εμπλοκή μου στη ζωή της χώρας μου θα είναι, πλέον, διαφορετική». Όπως υπογράμμισε, «δεν θα γίνω ποτέ σαν εκείνους που μας νίκησαν» και πρόσθεσε πως «από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω η Γαλλία να επιτύχει μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς: η Γαλλία. Απόψε πρέπει να σκεφτόμαστε αποκλειστικά τη Γαλλία».
Η ήττα του λιγότερο δημοφιλούς Γάλλου προέδρου που επιχείρησε ποτέ να επανεκλεγεί δεν ήταν
απλά αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Σαρκοζί είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού, που τον θεωρούσε ως «Πρόεδρο των Πλουσίων». Παρότι εξελέγη το 2007 με μεγάλη πλειοψηφία και τη δέσμευση να αλλάξει τη Γαλλία, σύμφωνα με τους αναλυτές οι ψηφοφόροι δεν πίστεψαν πως το κατάφερε, και του προσάπτουν επίδειξη πλούτου, εύνοια προς τους πλουσίους και την αύξηση της ανεργίας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Σαρκοζί είχε δηλώσει πως, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, θα αποσυρθεί από την πολιτική. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί από το 1958. Ο πρώτος ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που έχασε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1981.
Ο Ολάντ είναι ο πρώτος σοσιαλιστής που κερδίζει τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας μετά από την επανεκλογή του Μιτεράν το 1988. Ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι υποστηρικτές του Όλαντ γέμισαν την Πλατεία της Βαστίλης, όπου είχε εορταστεί και η ιστορική πρώτη νίκη του Μιτεράν, το 1981.
Η πρώτη κίνηση του Ολάντ αναμένεται να είναι η πίεση προς τη Γερμανία να επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ώστε να περιλαμβάνει ρήτρες για την ανάπτυξη.
Ο Όλαντ αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος μέσα στον Μάιο, ενώ οι Γάλλοι θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες τον Ιούνιο, αυτή τη φορά για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου