Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Υποχρεωμένοι να συνεργαστούν

Mε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αποδέχονται την ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής καλούνται να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην πρόταση που πρώτος θα διατυπώσει ο Αντώνης Σαμαράς .Ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε ότι θα κινηθεί για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα αποδέχεται την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Σχετικά κοντά του κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μίλησε για κυβέρνηση των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων αν και δεν αναφέρθηκε σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ωστόσο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, απορρίπτουν σε πρώτη φάση κάθε πρόταση συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόταση του για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με «δοσιλόγους». Μάλιστα υπαινίχθηκε την αποχώρηση βουλευτών από τα κόμματα τους και τη μετακίνηση τους σε άλλους σχηματισμούς.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις και ασφαλώς αλλάζει καθοριστικά το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η κατάρρευση του δικομματισμού, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ισχυρό πόλο και η απόρριψη του μνημονίου από το εκλογικό σώμα. Ασφαλώς μεγάλη είναι η σκιά που ρίχνει η εντυπωσιακή επίδοση της Χρυσής Αυγής που εισέρχεται στη Βουλή με μεγάλο αριθμό βουλευτών. Το ΚΚΕ καλείται να εξηγήσει την κακή πορεία και μάλιστα σε μία περίοδο με έντονες εργατικές κινητοποιήσεις, η ΔΗΜΑΡ αισθάνεται ικανοποιημένη και μένει να μάθουμε αν μπαίνουν στη Βουλή ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη επί του αποτελέσματος:
Ν.Δ: 19%-20.5%, ΠΑΣΟΚ 13%-14%, ΣΥΡΙΖΑ 15%-17%, ΚΚΕ 8.0%-9.5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10%-11%. Χρυσή Αυγή 6.5%-7.5%, Δημοκρατική Αριστερά 5.5%-6.5%, ΛΑΟΣ 2.5%-3.5%, Οικολόγοι Πράσινοι 2.5%-3.5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2.0%-2.8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1.2%-2.0%, Δημιουργία Ξανά 1.9%-2.5%. Οικολόγοι-Πράσινοι, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία διεκδικούν
την είσοδο τους στη Βουλή.

Το εκλογικό μήνυμα της Ελλάδας θα είναι ισχυρό και προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως προς την Ευρώπη. Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ στοιχειοθετεί ένα μήνυμα διαμαρτυρίας για την πολιτική του μνημονίου και σαφή διάθεση, από ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, για ριζική αλλαγή της. Μένει να μάθουμε αν αυτοί οι ψηφοφόροι γυρίζουν και την πλάτη προς την Ευρώπη, επιλέγοντας την αποχώρηση της χώρας από το στενό ευρωπαϊκό πυρήνα. Το βέβαιον είναι ότι εκδηλώνουν σαφή και έμπρακτη διάθεση για καταδίκη του δικομματισμού και ανανέωση της πολιτικής ζωής. Τι σημαίνει η ψήφος στη Χρυσή Αυγή; Απαξιωτική διαμαρτυρία κατά του πολιτικού συστήματος, δυσφορία για τους μετανάστες, άγνοια κινδύνου και συμβολισμού. Όμως από την άλλη, το αποτέλεσμα είναι τόσο ρευστό που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, είναι ένα αποτέλεσμα που ίσως συζητάμε για καιρό, μπορεί και για τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχει κυβέρνηση;
Είναι το ερώτημα όχι του ενός εκατομμυρίου, αλλά των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε στη δήλωση του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνηση. Απευθύνει πρόσκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο την παραμονή στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε την προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης δικομματισμού. «Με βάση τα δεδομένα, είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως την ξέραμε ως σήμερα», είπε ο κ. Βενιζέλος, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν έναντι του Μνημονίου.
Συνεννόηση «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς» θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, λέγοντας πως «μόνη μας δέσμευση είναι ότι θα τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για ανατραπεί η πορεία του μνημονίου». Οι υπογραφές των δύο κομμάτων στο μνημόνιο, τόνισε, «απονομιμοποιήθηκαν και τα κόμματα που το υπέγραψαν είναι μειοψηφία»
O Πάνος Καμμένος επανέλαβε την άρνησή του για συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το μόνο σημείο σύγκλισης είναι η οικονομία. «Έχουμε βασικές διαφορές» κυρίως στα εθνικά θέματα, στο ζήτημα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, στο ελληνοτουρκικά.
Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα τηρήσει τις προγραμματικές της θέσεις και δεν πρόκειται να στηρίξει επιλογές του μνημονίου.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου