Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Μπορεί να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία, τονίζει ο Τρισέ


thumb

Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους, εξέφρασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L' Express, ερωτώμενος αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας, ο κ. Τρισέ είπε: «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο που αναφέρατε, και πάντα προειδοποιούσαμε τις κυβερνήσεις ενάντια σε αυτό».
Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα. «Είναι απαραίτητη μια πολύ μεγάλη προσαρμογή στην Ελλάδα για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΚΤ, είπε ότι ήδη έχει κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να δράσει υποκαθιστώντας τις κυβερνήσεις.
O Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι μία μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Δήλωσε ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς αναμένεται ξεκάθαρη επιβράδυνση κάτω από το 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι υπάρχει κίνδυνος για μία μακρά περίοδο αδύναμης ανάπτυξης.

«Αυτό που πρέπει κανείς να φοβάται είναι η πραγματική οικονομία... Υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουμε σε μία σχετικά μακρά περίοδο πιο αδύναμης ανάπτυξης, καθώς η δυναμική των εξαγωγών μειώνεται και ταυτόχρονα βλέπουμε αδύναμη εσωτερική ζήτηση λόγω της εξυγίανσης των δημοσιονομικών».
Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Κ. Λαγκάρντ
Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Συζήτησαν για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και του G20, τα μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν (π.χ. EFSF, τράπεζες, εμβάθυνση οικονομικού συντονισμού), για το ελληνικό χρέος, την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, την έκτη δόση και την αξιολόγηση της τρόικας.
Ο Πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχουν συνεχείς επαφές εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου