Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Έχει το παγκάρι πάτο;

Photo: Jeff RozwadowskiΠριν λίγες ημέρες, εμφανίστηκαν στα εισέρχομενά μου δύο ενημερωτικά email από τον Γρηγόρη Ψαριανό. Αφορούσαν ερωτήσεις προς την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Οικονομικών αντιστοίχως. Συγκεκριμένα, το ένα με ημερομηνία 02/08/2011 αναφερόταν στην εξαίρεση των μισθών των ιερατικών λειτουργών από τις περικοπές του Μεσοπρόθεσμου και το άλλο με ημερομηνία 03/08/2011 στην εξαίρεση της εμπορικής δραστηριότητας της Εκκλησίας από όλες τις κατά το νόμο διαδικασίες φορολόγησης.
Έχοντας γράψει πρόσφατα για τα εν λόγω ζητήματα, για λίγο πίστεψα πως ο Ύψιστος αποφάσισε να εισακούσει τις απορίες μου και να δώσει τις απαντήσεις που δεν μπορεί να βρει κάποιος γονατίζοντας κάτω από ένα πετραχήλι. Αλλά κατά πώς φαίνεται, η ελπίδα μου κράτησε όσο και τα βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης.
Τα στοιχεία που παρέθετε ο Γρηγόρης Ψαριανός στις ερωτήσεις του, δεν διέφεραν από αυτά που είχα αναφέρει στο σχετικό άρθρο μου πριν λίγο καιρό. Το 35% επί των ακαθάριστων εσόδων των ενοριακών ναών ως εισφορά στον κρατικό προϋπολογισμό καταργήθηκε επί Σημίτη, όπως επίσης και ο φόρος 10% που επιβάρυνε τα μισθώματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών εμπορικού χαρακτήρα της Εκκλησίας και των ναών γενικά. Έτσι, θεώρησα πιο ενδιαφέρον να δω τι είχε να απαντήσει επί του θέματος ο κ. Βενιζέλος, από τη στιγμή μάλιστα που είχε χαρακτηρίσει ως ηθική υποχρέωση την καταβολή των μισθών του εφημεριακού κλήρου από το κράτος. Μια ηθική υποχρέωση που κρύβεται καλά θαμμένη στην άμμο του μανουαλίου.
Ψάχνοντας στο site της Βουλής για τα πρακτικά της Ολομέλειας καθώς και το οπτικοακουστικό υλικό των συνεδριάσεων, δεν βρήκα πουθενά ανάλογες αναφορές. Διόλου παράξενο, μιας και είναι γνωστό πως οι συζητήσεις επί των ερωτήσεων πολύ συχνά μετατίθονται για τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας πολλές φορές και τον ένα μήνα αναλόγως τον όγκο των κατατεθημένων ερωτήσεων και την νομοθετική εργασία που έχει ανακοινωθεί στην ημερήσια διάταξη.
Παρόλα αυτά, από την αναζήτησή μου, ανακάλυψα πως τον Σεπτέμβριο του 2008, ο κ. Ψαριανός, επί ΣΥΡΙΖΑ τότε, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματός του είχαν καταθέσει πρόταση νόμου με θέμα “Κατάργηση φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας”. Χωρίς να μπω στη διαδικασία να κρίνω εάν η πρότασή τους θεωρητικά και νομοθετικά κινείται στη σωστή βάση, αυτό που έχει μεγαλύτερο
ενδιαφέρον -και ίσως προσφέρει και περισσότερες στιγμές διασκέδασης στους δύσκολους καιρούς που ζούμε- είναι η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή επί του θέματος. Μια ματιά στα πρακτικά μπορεί να το πιστοποιήσει. Μπορεί επίσης να κάνει ακόμα και τους πιο άπιστους να παραδεχθούν πως ο πανδαμάτωρ χρόνος απορρέει όντως από τον Θεό. Αρκεί να κλείσετε τα βλέφαρά σας ευλαβικά και να κάνετε προβολή των όσων διαβάζετε στον Αύγουστο του 2011. Κι ύστερα να ταξιδέψετε τη σκέψη σας λίγα χιλιόμετρα βορειότερα και να την τοποθετήσετε στο βήμα της ΔΕΘ, εκεί όπου ο Γ. Παπανδρέου το 2008 είχε αναφερθεί στην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας καθώς και πιο δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Εάν το κάνατε, σταθείτε για λίγο εκεί. Μέχρι να μπει ο Σεπτέμβρης και να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και πάλι ο ΓΑΠ, ως πρωθυπουργός πλέον. Ακουμπήστε προσεκτικά τις απορίες σας στους ώμους του. Αν και δεν είναι σίγουρο πως θα νιώσει το βάρος, το πιο πιθανό όμως είναι να αισθανθεί την παρουσία τους όπως ο ιερέας τινάζει τον “αέρα” πάνω από τα Άγια Δώρα κατά την προετοιμασία της Θείας Ευχαριστίας. Κι όσο για τις ερωτήσεις που έθεσε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει φροντίσει να απαντήσει από το 2004 με το ΦΕΚ 588/Β. Ο πάτος που ευαγγελίζεται ο κ. Βενιζέλος αφορά μόνο τα βαρέλια και δυστυχώς το παγκάρι δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Βλέπετε, δεν έχει σχήμα κυλινδρικό και πάνω του ξαλαφρώνουν τα βάσανα τους οι πιστοί υπό μορφή κεριών. Πάντα χωρίς απόδειξη.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου