Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ρεν: «Θετική έκπληξη» η αποκλιμάκωση της ύφεσης


thumb

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν, με αφορμή τη «θετική έκπληξη» της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2011, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα «χρειάζεται να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει κάποια επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα».
Παράλληλα κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα, παραμερίζοντας τις πολιτικές διαφορές τους, προκειμένου να εφαρμοστεί το «αναγκαίο» πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η ΕΕ περιμένει από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση να βρουν μια πιο συναινετική γραμμή καθώς πρόκειται για «ένα τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και, σε τελική ανάλυση, ένα τεστ της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα».
Παράλληλα, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια του περασμένου έτους είναι «άνευ προηγουμένου αν και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και σε ένα θαρραλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως».
Επιπλέον, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι η ΕΕ θα έχει την δυνατότητα να λάβει αποφάσεις όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για το Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, είπε ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 0,8%, γεγονός που χαρακτήρισε ως «ένα καλό νέο με ενθαρρυντικά μηνύματα».
Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση 0,8% του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, έναντι συρρίκνωσης 2,8% στο τέταρτο τρίμηνο. Ήταν το πρώτο θετικό τρίμηνο για το ΑΕΠ από το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% από 7,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η ύφεση στο δ΄τρίμηνο του 2010 ήταν 6,6%.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου