Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Το μεγάλο ξεπούλημα


thumb

Έσοδα 30 δισ. ευρώ από τα ακίνητα του Δημο­σίου για την περίοδο 2011-2015 προβλέπει το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις του οι­κονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του.
Τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ σκοπεύει να τα αντλή­σει από τιτλοποιήσεις εσόδων αλλά και από την πώληση των συμμετοχών που διατηρεί το Δημόσιο σε εισηγμένες και μη εταιρείες και τράπεζες.
Ειδική αναφορά στο σχέδιο θα γίνεται στα ομό­λογα ύψους 10 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδώ­σει το ελληνικό Δημόσιο μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Οι τίτλοι θα στηρίζονται στα έσοδα από τους αυτοκινητοδρόμους αρχικά και αργότερα από λιμάνια και αερο­δρόμια, ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να διατεθούν κατά κύριο λόγο σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Καθορι­στική στο όλο σχέδιο θα είναι η συμμετοχή της ΕΤΕπ, η οποία θα εγγυάται για τους συγκεκρι­μένους τίτλους με την αξιοπι­στία και το κύρος της.
Για την έκδοση αυτών των ομολό­γων το Δημόσιο θα συστήσει εταιρείες στις οποίες θα περάσουν τα έσοδα από τα διόδια των παρακάτω πέντε αυτοκινητοδρόμων της χώ­ρας:
Του οδικού άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Τσακώνα.
Του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος.
Της Ιόνιας Οδού.
Του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλα­μάτα.
Του αυτοκινητοδρόμου Μεταμόρφωση - Σκάρφεια - Φθιώτιδα.

Επόμενο βήμα μετά την τιτλοποίηση των εισπρά­ξεων είναι η πώληση αυτών των εταιρειών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικο­νομικών, από το συγκεκριμένο project μπορούν να προκύψουν έσοδα έως και 15-20 δισ. ευρώ μαζί με τα ομόλογα που θα διατεθούν.
Το ίδιο σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση και για την περίπτωση των λαχείων. Το Δημόσιο θα δημι­ουργήσει εταιρεία η οποία θα έχει ως «προίκα» τα έσοδα από τα λαχεία.

Η εταιρεία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται αυτά τα δικαιώματα για τα επόμενα 25-30 χρόνια ενώ στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η πώληση πλειο­ψηφικού πακέτου μετοχών.
Όλα αυτά τα projects θα αναλύονται στο «προ­σωρινό» στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποι­ήσεις που θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου.
Το σχέδιο θα στοχεύει σε έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και θα παρέχει τριμηνιαίο και εξαμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για τις συναλλαγές που προγραμματί­ζονται.
Η καταγραφή
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώ­σει την καταγραφή με τα ακί­νητα που μπορούν να αξιοποι­ηθούν εμπορικά ενώ θα υπάρ­ξει και μία πρώτη εκτίμηση της αξίας τους.
Βάσει αυτής της καταγραφής θα δημιουργηθεί και το πρώτο χαρτοφυλά­κιο, που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περισσότε­ρα από 200 ακίνητα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η καταγραφή θα επε­κταθεί και σε άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προοπτική εμπορικής εκμετάλλευ­σης.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής που υπολογίζεται στο τέλος του 2011, θα ακολουθήσει ένα δεύτε­ρο χαρτοφυλάκιο που θα καταστεί διαθέσιμο για επενδύσεις.
Σκοπός είναι από τη μακροχρόνια μίσθωση αυ­τών των ακινήτων το Δημόσιο να έχει ένα σταθε­ρό ετήσιο εισόδημα που θα πηγαίνει αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη τη δημιουργία εταιρειών ακινήτων ομοειδούς χα­ρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

Στο «προσωρινό» στρατηγικό σχέδιο θα απο­τυπώνονται και τα πλάνα της κυβέρνησης για τις δημόσιες επιχειρήσεις. Δηλαδή σε ποιες εταιρείες το Δημόσιο σκοπεύει να πωλήσει το 100%, αλλά και σε ποιες ΔΕΚΟ θα πρέπει να διατηρηθεί το 51% χωρίς όμως το δικαίωμα του μάνατζμεντ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύ­ξει πρωτοβουλίες (σ.σ.: στο Παρί­σι) για την πώληση του:
30% της ΔΕΠΑ,
49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,
23% της ΕΥΑΘ 10% της ΕΥΔΑΠ.
Φέτος το υπουργείο Οικονομικών θα επιδι­ώξει:
Τη δημιουργία του πρώτου χαρτοφυλακί­ου των ακινήτων που θα τεθεί προς αξιοποί­ηση τον Ιούνιο.
Τη χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με τη γερμανική Hochtief για το «Ελ. Βενιζέλος».
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η ανανέωση της σύμβασης θα αποφέρει στο Δη­μόσιο το ποσό των 200-300 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να φέρεται διατεθει­μένο για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για ακόμη 20 χρόνια. Αναμένεται επίσης η πώληση πο­σοστού έως 20% της εταιρείας.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου