Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ρομπάι: Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

thumb
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για υιοθέτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου, όπου και «θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου».
«Κανείς, τουλάχιστον εγώ, δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να προσδιορίσουμε αν χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για αυτό ή αν τα υπάρχοντα επαρκούν», συμπλήρωσε.
Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, αποτελούν μία «ισχυρή βάση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισήμανε «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ώστε η κάθε χώρα στην Ευρωζώνη να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κοινές δράσεις».

Ειδικότερα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου έδειξε την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να δώσει στο ενιαίο νόμισμα μια ισχυρή οικονομική βάση αλλά και το ότι οι 17 χώρες του ευρώ θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών.
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου, επισημαίνει ότι έως τότε ενδεχομένως να εντοπιστούν κι άλλα σημεία διαβουλεύσεων με στόχο να βρεθεί ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που θα απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.
Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του, καθώς «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή».
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου